Bergedil Kentang Ayam

Tuesday 25 June 2019

Bergedil Kentang Ayam





Assalamualaikum...

Kalau makan nasi lemak ke, makan soto atau masak berasaskan sup mesti tak lengkap kalau takde menu yang satu ni.
Bergedil kentang memang sangat sedap walaupun dimakan begitu saja, apatah lagi kalau direncah dengan ayam atau pun daging.

Sebelum ni Lyn pernah kongsikan resepi bergedil kentang yang biasa Lyn sediakan sebagai lauk sampingan setiap kali membuat soto atau nasi lemak.
Untuk resepi bergedil kentang yang simple boleh rujuk kat link ni yea : bergedil kentang simple

Untuk membuat bergedil, kentang hendaklah direbus atau digoreng terlebih dahulu dengan sedikit garam.
Kalau nak sihat boleh rebus kentang tu tapi bergedil akan jadi lembik sikit disebabkan air yang terserap masuk ke dalam kentang sewaktu proses merebus kentang.
Tapi kalau nak bergedil yang lebih sedap kentang hendaklah digoreng sehingga sedikit garing kemudian baru dilenyek halus.
Kalau nak tahu rahsia keenakan bergedil kentang ni ialah penggunaan ketumbar dan jintan yang ditumbuk halus.
Walau buat bergedil kentang kosong pun, kalau letak ketumbar dan jintan ni gerenti akan sedap dan ketagih makan bergedil kentang ni.
Bergedil kentang ni pun salah satu makanan kegemaran bapa mertua Lyn yang memang "jakun" dan memang tak pernah merasa bergedil kentang sebelum ni.
So, setiap kali Lyn bawakan makanan ke rumah mertua bergedil kentang menu wajib ada.
Memang sedap meratah macam tu je walaupun tak makan dengan sup atau soto.




Beberapa hari lepas Lyn terjumpa satu video membuat bergedil kentang ayam dari famous Youtuber Che Nom.
Nampak macam sedap je bergedil kentang ayam tu.
Tak sabar-sabar Lyn nak mencubanya.
Che Nom menggunakan kaedah menggoreng kentang dan antara bahan-bahan utama untuk bergedil kentang ayamnya ialah daun sup, bawang goreng, cili merah dan bawang besar untuk ditumis sebentar bersama ayam cincang.
Macam biasa, seperti yang Lyn bagitau tadi kalau bergedil kentang yang Lyn sediakan ketumbar dan jintan wajib ada so Lyn ubah suai sikit mengikut citarasa kami.
Lagi satu, ketumbar dan jintan ni adalah herba yang baik untuk kesihatan, bukan saja sebagai penyedap rasa sesuatu makanan.
Kalau nak tau apa kebaikan ketumbar dan jintan ni boleh rujuk kat blog kesihatan Lyn kat sini yea:
https://myhealthhypothesis.wordpress.com/2019/06/25/reasons-to-add-spices-to-your-diet/

Kalau agak-agak tak berapa rajin nak tumbuk ketumbar dan jintan tu boleh je pakai serbuk yang ready made tapi rasanya takkan sama dan tak sewangi kalau pakai ketumbar dan jintan biji.

Lyn buat bergedil kentang ayam ni hari Sabtu lepas, kebetulan hubby pun on MC sebab demam yang semakin melarat semenjak hari sebelumnya.
So, untuk orang sakit ni kenalah bagi makanan yang kaya dengan protein dan vitamin kan..
Lyn masak sup ayam untuk melegakan hidung yang tersumbat, hirup je masa sup ayam tu suam-suam kuku lega je rasa kat hidung tu nanti.
Jangan hirup waktu panas pulak sebab akibatnya nanti boleh rosak taste bud kat lidah tu dan yang paling serius boleh menyebabkan cancer lidah.
Jadi, elak menghirup air atau makanan yang terlalu panas, suam takpe..hihi..
Okay, berbalik kepada cerita tadi, disebabkan Lyn dah masakkan hubby sup ayam, rasa macam tak best je nak hidang gitu je kan dengan nasik kosong.
So, sudahnya terhasillah bergedil ketang ayam ni.
Lyn buat bergedil kentang ayam ni pakai 7 biji kentang saiz sedang.
Dapat banyak jugak.
Amboi...tak sangka pulak hubby Lyn yang katanya tak lalu makan tu boleh telan habis separuh bergedil kentang ayam tu..😅😅😅
Katanya lebih sedap bergedil yang letak ayam.
(Pssst...memang la lagi sedap kos pun lagi mahal dan barang pun lagi banyak kan..kihkih)

Tanpa membuang masa, jom kita intai-intai resepi bergedil kentang ayam ni dulu.

Bergedil Kentang Ayam

Rujukan : Che Nom
Jenis Masakan : Melayu
Jumlah Bergedil : Anggaran 20 keping

7 biji kentang - saiz sedang
1 keping dada ayam - cincang atau potong kecil
1 biji bawang besar - potong dadu
5 batang daun sup - hiris nipis
3 helai daun bawang - hiris nipis
2 batang cili merah - buang biji dan hiris kecil
1/2 cawan bawang goreng
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 biji telur
garam secukupnya
minyak untuk menggoreng kentang, bergedil dan menumis ayam.

Bahan tumbuk halus:

2 ke 3 ulas bawang putih
3 sudu besar ketumbar biji - rendam sekejap
1 sudu besar jintan manis - rendam sekejap








Mula-mula kena goreng kentang terlebih dahulu.
Potong nipis kentang yang telah dikupas dan dicuci dan gaul dengan garam.
Goreng dalam minyak yang banyak sehingga kentang keperangan.
Angkat dan toskan sebentar untuk membuang minyak yang berlebihan.
Masukkan di dalam mangkuk dan lecek halus menggunakan masher atau tumbuk halus lesung batu.






Di dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar sehingga layu dan masukkan bahan tumbuk halus beserta ayam cincang.
Tumis sehingga ayam masak, masukkan serbuk lada sulah dan perasakan dengan sedikit garam.




(NOTA: Lyn lupa masukkan cili merah tadi tu yang masuk asing dengan bahan lain)


Tuang ayam yang telah ditumis bersama rempah tadi ke dalam mangkuk berisi kentang lecek.
Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang, cili merah dan bawang goreng.
Gaul rata dan perasakan dengan sedikit lagi garam jika perlu.






Bulat-bulatkan bergedil kentang ayam.
Kepal-kepal bergedil tersebut supaya padat dan leperkan.
Susun di dalam pinggan atau dulang.



Untuk menggoreng bergedil kentang ayam:




Pecahkan dua biji telur dan pukul ringan.  Tambah secubit garam.
Panaskan minyak dalam kuali dan celupkan bergedil ke dalam bancuhan telur dan goreng dengan api sederhana sehingga bergedil masak dan bewarna keperangan.
Angkat dan toskan minyaknya.
Sedia dinikmati.

Untuk cara membuat bawang goreng yang rangup dan sedap boleh rujuk kat entry bawang goreng yang Lyn pernah kongsikan dulu melalui link ni yea bawang goreng rangup.





Selamat Mencuba!

0 comments :

Post a Comment