Kari Hijau Ayam aka Thai Green Chicken Curry

Wednesday, 26 June 2019

Kari Hijau Ayam aka Thai Green Chicken Curry




Assalamualaikum...

Hari ni cuaca redup dengan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa.
Nyaman je rasa dan terasa agak sunyi hari ni kalau nak dibandingkan dengan hari-hari kebiasaannya.
Kalau selalu, bila workdays je, bunyi kontraktor mengetuk dan mendrill untuk renovate rumah membuatkan meriah je suasana kat kawasan rumah Lyn ni.
Masih banyak lagi unit yang kosong belum didiami dan kebanyakan owner jadikan unit dorang sebagai rumah sewa.
Kat kawasan rumah Lyn ni kalau buat property memang masyuk sebab ramai government servant dan student UITM sewa kat sini.

Malam tadi tiba-tiba mood agak rajin nak bersilat di dapur.
Semalam hubby off day jadik seharian la kami bermalas-malasan tak masak.
Hari ni dia kerja shift pagi tu yang Lyn masak dulu sebelah malamnya untuk bekalan esok ke pejabat.
Kengkadang rasa macam teringin je nak masak lauk pauk sekaligus kemudian simpan kat dalam freezer.
Bagi yang suka bawak sendiri lunch box boleh buat cara macam ni.
Senang jugak kerja kan...at least tak yah la hari-hari nak terkocoh-kocoh kat dapur.
Haih....stress jugak kengkadang terutama kalau terbangun lewat sikit, mula lah menggelabah semacam dok kalut fikir nak masak apa.


So malam tadi Lyn dengan dibantu hubby masak kari hijau ayam ala Thai ni.
Ritu terjumpa resepi kari hijau kat blog Che Mat Gebu, nampak menggiurkan tu yang Lyn tak sabar nak try.
Sebelum ni pernah jugak makan kari hijau yang Lyn beli di expo makanan Thailand di I-City Central, memang orang Thai yang masak kari hijau tu.
Boleh tahan sedap jugak cuma rasa masam macam terlalu kuat kalau pada Lyn dan tersangat PEDAS okey!
Lepas beberapa jam makan kami terus sakit perut.  Huhu..
Memang bad experience la kan..
So pasni tak mau dah beli kari hijau lagi baik buat sendiri je dijamin selamat..😅😅

Sebenarnya disebabkan Lyn agak kelam-kabut masak kari hijau ni malam tadi, so, banyak jugak bahan-bahan yang tertinggal lupa Lyn nak masukkan contohnya ketumbar, jintan, lada sulah dan jus limau nipis. 
Daun selasih, daun ketumbar dan sos ikan memang Lyn takde stok jadi memang tak letaklah.
Namun begitu, rasa kari hijau ayam ni tetap tak menghampakan dan in fact rasanya seakan-akan rendang hijau sebab penggunaan bahan-bahan utama yang hampir sama.
Tapi kalau ada daun selasih dan daun ketumbar tu lagi terserlah la keaslian kari hijau ayam tu.
Untuk resepi kari hijau Che Mat yang Lyn rujuk, pes hijau perlu disediakan dulu kemudian barulah masak kari hijau menggunakan bahan mengikut citarasa.
Kalau rasa nak pakai ayam, letaklah ayam kalau nak letak udang pun boleh je.
Lyn buat pes kari hijau ni mengikut jumlah ketulan ayam untuk sekali masak je.

Tanpa membuang masa jom kita semak resepi kari hijau ayam ala Thai ni dulu.


Kari Hijau Ayam aka Thai Green Chicken Curry

Menu Masakan : Masakan Thai
Rujukan : Che Mat Gebu
Jumlah Hidangan : 3 ke 4 orang

Bahan kisar:

1 batang serai - hiris nipis
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit - Lyn tambah
1 cm halia
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
4 batang cili hijau
5 batang cili padi hijau
1 inci belacan -  bakar kejap
1 genggam daun selasih - tak letak
1 pokok daun ketumbar - tak letak
1 sudu teh serbuk ketumbar - tak letak
1 serbuk teh serbuk jintan - tak letak
3 sudu besar sos ikan - tak letak
1/2 sudu teh serbuk lada sulah - tak letak
2 sudu besar jus limau - tak letak
1 sudu besar gula Melaka - tak letak
4 sudu besar santan - tak letak

Bahan lain:

6 ketul ayam
2 helai daun limau purut - buang urat tengah
1/2 kotak kecil santan
garam secukup rasa
sedikit gula
1/2 liter air / secukupnya
1 biji jus limau nipis
1/2 cawan terung pipit
1/2 kiub pati ayam
1 biji tomato - belah 4
minyak secukupnya untuk menumis
capsicum - tak letak
daun selasih - tak letak
serai ketuk - tak letak
cili padi ketuk - tak letak



Mula-mula kisar halus bahan kisar.


Panaskan minyak dalam periuk/ kuali dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan ayam, diikuti dengan air, kiub ayam, daun limau purut, garam dan sedikit gula.
Reneh hingga ayam lembut.
Kemudian masukkan pula terung pipit dan reneh sekejap untuk melembutkan terung.



Akhir sekali masukkan santan, tomato dan perahkan jus limau nipis.  Biarkan santan mendidih sebentar dengan api sederhana.
Sedia dihidang!

#NOTA#

Harap tak keliru kenapa Lyn bold kan sebahagian dari bahan-bahan di atas.
Bahan yang Lyn bold kan ialah yang Lyn letak mengikut jumlah ketulan ayam yang Lyn masak.
Pes yang Lyn sedikan hanya untuk sekali masak je.
Bahan-bahan yang Lyn senaraikan adalah merujuk kepada tuan empunya resepi asal.




Selamat Menjamu Selera & Selamat Mencuba!

0 comments :

Post a Comment