Bergedil Kentang Simple

Tuesday, 18 September 2018

Bergedil Kentang Simple



Hai, Assalamualaikum semua! 




Bergedil kentang memang salah satu makanan favorite saya sejak kecil lagi. Antara menu pertama saya belajar dengan bonda ialah bergedil kentang lah. Takde letak daging langsung pun dah sangat sedap pada saya.

Dulu, masa saya sekolah rendah, selalu sangat buat bergedil kentang Asal ade je stok kentang kat rumah confirm saya akan buat projek bergedil kentang nih. Sampaikan jiran bertandang ke rumah pun saya hidang bergedil kentang. Hahaha... Padahal bukan ada sup pun, makan gitu je...

Lepas tu, teruja betul kalau makan kat kedai ada lauk bergedil kentang. Yeay! Happy nyer.. >.<
Bila  dah berumah tangga, saya pulak introduce bergedil kentang kat family mertua yang dorang memang tak pernah tengok dan makan! Kembang kempis je lubang hidung ni bila dorang kata sedap. Kihkih...baru tau penangan masakan orang Melayu ni kan :)

Nak buat bergedil kentang yang sedap ni tak semestinya kene letak daging atau ayam baru kaw kan. Yang paling penting jenis kentang yang digunakan tu mesti kentang yang sedap ,selalunya yang berwarna kuning sikit dan bukan menggunakan kentang Russet yang orang guna untuk buat mashed potato tu.

Jom kita semak bahan-bahannya dulu.

Bahan-bahan Bergedil Kentang:


4 biji kentang kuning saiz sederhana (kupas kulit dan potong kecil)
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng


Panaskan minyak dan goreng kentang yang dah digaul dengan garam sampai kuning keemasan. Angkat, toskan dan tumbuk halus.

Bahan Rempah:

2 sudu besar ketumbar *
1sudu besar jintan manis *
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sedikit lada sulah *
1/2 labu bawang besar (cincang halus)
daun bawang
daun sup
sedikit garam jika perlu
telur 2 biji 
minyak untuk menggoreng


Rendam ketumbar dan jintan seketika. Tumbuk halus kesemua bahan bertanda *.
Campurkan bawang besar cincang, bahan tumbuk, daun bawang dan daun sup dengan kentang yang dah dilenyek halus tadi. Tambah garam kalau perlu
Bentukkan bulatan leper saiz sederhana.
Panaskan minyak. pecahkan telur dan kacau sebentar guna garfu. Celupkan bergedil ke dalam telur dan goreng hingga warna bertukar menjadi kuning keemasan.
Angkat dan toskan.


Sedia dihidang.



NOTA#

Kalau tak nak goreng kentang tu atas sebab kesihatan boleh rebus atau kukus kentang sampai lembut. Kemudian baru lenyek. Cuma bergedil anda kejadiannya akan lembik sikit berbanding kalau kentangnya digoreng. 

Sekian..


0 comments :

Post a Comment