Ramadhan Day 1 : Bubur Lambuk Daging ala Kampung Baru
Salam Ramadhan...
Semoga tahun ini kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna dan semoga ibadah kita diterima oleh-Nya. Amin, InsyaAllah..
Bubur lambuk antara menu yang wajib ada dikala tibanya ramadhan. Bubur lambuk yang lembut dan lemak, dengan campuran isian seperti daging, tetel, udang, kekacang dan sayuran seperti lobak merah dan kentang, memang cukup menyelerakan apatah lagi jika dinikmati beramai-ramai ketika berbuka puasa.
Tonton Video Tutorial di Sini :
Saya olah rasa bubur lambuk ini agar rasanya seakan-akan bubur lambuk Kampung Baru yang popular dan menjadi rebutan ramai tu. Nak beli jauh dan malas nak beratur, so, kita buat saja lah sendiri di rumah. Satu resepi ini dapat banyak, jadi bolehlah kongsikan bubur lambuk ni dengan jiran tetangga.
Selamat mencuba!
Bubur Lambuk Daging ala Kampung Baru
Kategori : Bubur
Masa Penyediaan : 20 minit
Masa Memasak : 2 jam
Jumlah Hidangan : 8-10 orang
Bahan Kisar :
1 biji bawang besar
5-6 ulas bawang merah
4-5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar biji ketumbar (sangai)
1 sudu besar jintan manis (sangai)
1 sudu besar penuh udang kering (rendam sehingga lembut)
Air untuk mengisar
Bahan Lain :
3-4 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi/ghee
1 batang kulit kayu manis
1-2 kuntum bunga lawang
3-4 biji cengkih
3-4 biji buah pelaga
1/2 sudu teh halba
500 gm daging lembu (potong kecil)
2 cawan beras (basuh bersih)
2 helai daun pandan (simpul)
13-14 cawan air (bergantung kepada kepekatan bubur)
1 sup bunjut
1/2 batang lobak merah (potong kiub)
1/3 cawan kacang tanah
1/2 mangkuk kecil udang putih
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar (boleh lebihkan)
200 ml (1 kotak kecil) krim santan KARA (atau 1 cawan santan segar
Garam secukupnya
Bawang Goreng :
6-8 ulas bawang merah (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 sudu besar penuh tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
Hiasan :
Hirisan daun sup dan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Ikan masin kurau
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan semua bahan kisar ke dalam blender dan kisar sehingga halus.
- Di dalam kuali, panaskan minyak secukupnya untuk membuat bawang goreng. Setelah minyak panas, goreng bawang goreng dengan api sederhana. Kacau selalu dan angkat setelah keperangan. Toskan minyaknya dan setelah sejuk simpan dalam bekas bertutup.
- Kurangkan minyak menggoreng bawang sehingga lebih kurang 4 sudu besar dalam kuali. Tambahkan minyak sapi.
- Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang dan halba. Tumis sebentar sehingga harum.
- Masukkan bahan kisar dan tumsi sehingga terbit minyak.
- Masukkan daging, kacau sebati dan masak sehingga daging separa lembut. Tutup kuali supaya daging cepat empuk.
- Masukkan beras yang telah dicuci bersih, masukkan air, sup bunjut dan daun pandan. Reneh sehingga beras mengembang. Kacau selalu agar bahagian bawah tidak hangus.
- Setelah beras mengembang dan daging lembut, masukkan lobak merah, kacang tanah, udang putih, kerisik dan serbuk lada hitam kasar. Masak sehingga lobak lembut.
- Masukkan krim santan dan perasakan dengan garam. Masak sebentar supaya santan cukup masak.
- Bubur lambuk siap untuk disajikan.
- Hidang bubur lambuk bersama bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang, hirisan cili merah dan ikan masin kurau jika ada.
0 comments :
Post a Comment