Bihun Goreng Simple

Sunday 27 August 2023

Bihun Goreng Simple



Salah satu menu sarapan pagi yang ringkas ialah bihun goreng.  Sebenarnya ada beberapa versi bihun goreng yang biasa kita dengar, antaranya ialah bihun goreng kicap, bihun goreng Singapura, bihun goreng kunyit dan bihun goreng yang menggunakan cili kisar, yang biasanya mak-mak atau para isteri masak di rumah tu.

Bahan kisar untuk membuat bihun goreng ini, selain menggunakan bawang merah, bawang putih dan cili kisar, saya juga menambah sedikit udang kering yang telah direndam terlebih dahulu.  Untuk menambah rasa, saya tambah seketul kiub pati ikan bilis.


Tonton Video Tutorial di Sini :



Selain menggunakan isi ayam dan udang, anda boleh menggunakan rencah lain seperti sotong dan daging yang telah direbus sehingga empuk terlebih dahulu.  Untuk menambah serat dan membuatkan warna bihun goreng lebih cantik dan meriah, tambahkan hirisan sayur-sayuran seperti sawi, daun kucai ,lobak merah dan taugeh.

Bihun goreng tidak muak rasanya walaupun dinikmati setelah ia sejuk. Maka, bihun goreng juga sesuai dijadikan hidangan ringkas untuk jamuan dan para tetamu yang bertandang ke rumah.

Selamat mencuba!



Bihun Goreng Simple






Kategori : Resepi Mee

Masa Penyediaan : 10 minit

Masa Memasak : 15 minit

Saiz Hidangan : 6-7 orang



BAHAN-BAHAN :



Bahan Kisar :


1 biji bawang besar (55-60 gm)

5 ulas bawang merah (90-100 gm)

3 ulas bawang putih (20 gm)

1 sudu besar penuh udang kering (13 gm) - rendam 5 minit

Air secukupnya



Bahan Lain :


1/3 cawan minyak masak

200 gm dada ayam (potong kecil)

15-20 ekor udang bersaiz M

2 ulas bawang putih (ketuk)

4 sudu besar cili kisar (55 gm)

1-2 ke 3/4 cawan air

1 ketul kiub pati ikan bilis

2.5 sudu besar sos cili (60 gm)

2 sudu besar sos tomato (40 gm)

1 sudu besar sos tiram (18 gm)

3 sudu besar kicap pekat manis (35 gm)

1 sudu besar sos sotong/sos ikan (9 gm)

Garam secukupnya

1/2 batang lobak merah (hiris memanjang)

2-3 pokok sawi (asingkan daun dengan dahannya)

1 peket bihun (350 gm) - rendam sehingga lembut 

3 keping kek ikan (hiris nipis)

2-3 genggam taugeh

8-9 tangkai daun kucai (potong sepanjang 2-3 cm)




CARA MEMBUAT :


  1. Kisar halus bahan kisar.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.  Setelah minyak cukup panas, goreng isi ayam sehingga bertukar warna.  Angkat dan ketepikan. Kemudian goreng pula udang sehingga bertukar warna.  Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang putih yang diketuk, tumis sebentar sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga hampir garing.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dan garing.
  5. Masukkan air dan kiub pati ikan bilis.  Kacau sebati dan biarkan kuah mendidih.
  6. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis dan kicap sotong/ikan dan kacau sebati.
  7. Masukkan batang sawi dan hirisan lobak merah, masak 2 ke 3 minit, sehingga sayuran agak lembut.
  8. Masukkan garam dan kacau sebati.
  9. Masukkan bihun yang telah direndam dan gaul sebati.
  10. Setelah bihun tidak lagi berwarna jernih dan agak lembut, masukkan daun sawi dan hirisan kek ikan.  Gaul sebati.
  11. Masukkan ketulan ayam dan udang yang sudah digoreng dahulu, taugeh dan daun kucai.  Gaul sebati dan boleh padamkan api.
  12. Hidangkan sementara masih panas, bersama hirisan timun dan limau sambal jika suka.






0 comments :

Post a Comment