Nasi Tomato Ala Kenduri
Assalamualaikum semua...
Ni ialah entry untuk semalam.
Baru ni nak update.
Semalam petang tiba-tiba je rasa nak makan nasi tomato.
Dulu Lyn kurang suka nasi tomato ni.
Kalau disuruh pilih sama ada nak makan nasi tomato atau nasi minyak Lyn pilih nasi minyak.
Mungkin terpengaruh dengan selera bonda kot yang memang kurang suka nasi tomato.
Nasi tomato ni walaupun diperbuat daripada tomato tapi rasanya taklah masam macam makan tomato mentah atau kuah bolognese tu.
Yang penting kena pandai adjust tomato nak letak banyak mana supaya rasa nasi tomato tak masam sangat.
Kalau pakai tomato puri dalam tin tu lagi kena hati-hati sebab yang tu memang masam.
Lyn main hagak je semalam bila part nak letak tomato puri tu sebab takut terlebih letak.
Nasib baik okey rasanya tak masam.
Nasi tomato ni biasanya orang padankan dengn ayam masak merah.
Jarang sangat nasi tomato ni dimakan bersama dhal atau kari.
Lepas tu kalau nak lagi best buatlah acar timun dengan nenas tu.
Tak pun acar rampai
Memang favorite Lyn tu.
Tapi sekarang ni bila pergi kenduri kawin jarang benor dapat makan acar rampai dah.
Tak macam dulu-dulu masa Lyn masih anak dara sunti lagi. Hihi..
Nak buat sendiri acar rampai tu malas.
Sudahnya makan je la nasi tomato dengan ayam masak merah je.
Nasi tomato ni cara masaknya sama je macam masak nasi minyak.
Kena tumis dulu bawang sampai garing baru masukkan susu, tomato puri, air dan beras yang telah dicuci.
Kalau nak lagi sedap tumis pakai ghee.
Lain rasa dia.
Tapi Lyn takde stok ghee kat rumah so Lyn pakai je minyak jagung.
Lyn masak nasi tomato ni untuk dinner malam tadi sekali dengan untuk bekal hubby ke pejabat hari ni.
Hehe..macam tu la kalau mood masak tak berapa nak datang.
Nasib hubbyku tak cerewet bab makan janji sedap semua boleh telan.
Okey, jom kita semak resepi nasi tomato ni.
Nasi Tomato Ala Kenduri
Jenis masakan: Melayu
Saiz Hidangan : 4 ke 5 orang
Bahan-bahan:
2 cawan beras - cuci bersih
2 helai daun pandan - simpul
1/2 biji bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 inci halia - cincang halus
2 sudu besar tomato puri
1/2 kiub ayam
1/4 cawan susu cair
2 1/2 cawan air
1 sudu teh garam halus
4 biji cengkih
4 biji buah pelaga
1/2 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1/2 cawan kacang peas dalam tin - optional
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak biasa/ghee
Hirisan daun sup dan daun bawang - optional
Bawang goreng - optional
Langkah Penyediaan:
Panaskan minyak/ghee di dalam kuali dan tumis cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sebentar dan masukkan bawang besar, bawang putih dan halia.
Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
Masukkan air, susu cair, daun pandan, kiub ayam, garam dan tomato puri. Kacau rata dan biarkan mendidih dengan api sederhana.
Masukkan beras dan kacau sebentar.
Pindahkan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
Bila nasi dah masak, tutup suis atau biarkan pada "keep warm" dan gaul nasi dengan berhati-hati supaya nasi tak hancur.
Biarkan sebentar hingga nasi tomato betul-betul tanak baru buka penutup periuk nasi.
Tabur bawang goreng dan hirisan daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidang bersama lauk kegemaran.
#NOTA#
Seeloknya gunakan beras Basmathi untuk memasak nasi tomato.
Kalau rajin boleh rendam dulu beras dalam air selama 2 hingga 4 jam atau semalaman supaya beras benar-benar kembang untuk memudahkan sukatan air.
Sukatan air untuk beras yang dah direndam sama banyak dengan sukatan beras.
Kalau pakai dua cawan beras air pun kena pakai dua cawan jugak.
Lyn tak rendam dulu beras tu sebab tu Lyn kena lebihkan sukatan air.
Sukatan air ikut jenis beras yang digunakan yea.
Lyn pakai beras cap Sakura kaler hijau tu beras tu agak keras sebab tu Lyn kena lebihkan air.
Kalau agak-agak nasi tomato masih agak keras atau belum masak dengan sempurna, tambah sedikit air dan kacau rata dan "ON" kan semula periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
Ingat, hati-hati bila tambah air jangan sampai nasi tomato terlembik okey.
Untuk resepi ayam masak merah yang mudah tanpa empat sekawan boleh rujuk kat link ni yea.
Selamat Mencuba!
0 comments :
Post a Comment