Masak Lemak Labu Dengan Kacang Panjang

Saturday 20 July 2019

Masak Lemak Labu Dengan Kacang Panjang




Assalamualaikum...

Hari ni tiba-tiba teringin nak menjamah masak lemak labu.
Kebetulan di dalam peti sejuk masih ada setengah biji labu baki buat kuih koci labu minggu lepas.
Nasib baik masih elok je lagi labu ni belum rosak.
Sejak bungkus sayur-sayuran dalam ziplog bag ni sayur tak cepat rosak.
Kalau dulu kengkadang walaupun dah balut dengan cling wrap kulat tetap jugak galak je membiak kat bahagian isi labu tu.

Masak lemak labu ni ada dua jenis - yang kaler kuning dan yang plain kaler putih je.
Yang kaler kuning tu letak kunyit hidup sikit bagi warna kuah masak lemak labu ni kuning keemasan.
Rasanya tak jauh beza pun cuma kalau letak kunyit tu dapatlah supply nutrient-nutrient dan curcumin yang ada pada kunyit tu.
Kalau nak tau apa kebaikan kunyit untuk kesihatan boleh rujuk kat health blog Lyn yea.  Hihi..

https://myhealthhypothesis.wordpress.com/

Masak lemak labu ni kalau boleh kuahnya jangan terlalu cair.
Kalau terlalu banyak air nanti banyak pulak santan yang perlu diletak.
Kalau boleh limitkan penggunaan santan dalam masakan.
Tapi kalau dah namanya masakan Melayu ni memang santan tu tak boleh nak dipisahkan.
Santan ni mengandungi kandungan lemak  tepu yang agak tinggi terutamanya santan segar.
Walaupun rantaian lemak yang ada pada santan ni dari jenis medium chain fatty acid yang boleh memberi manfaat pada kesihatan dan tak menyebabkan peningkatan kolesterol dalam darah, tapi banyak research studies yang contradicting dan sama ada santan baik untuk kesihatan atau pun tidak masih belum jelas.
Jadi..kebanyakan pakar kesihatan mengambil langkah selamat dengan menyarankan untuk melimitkan penggunaan santan.

Takpe, hari ni kita penuhi permintaan "reward system" ni dengan memasak makanan kegemaran.  Yeay! 😆
Masak lemak ni kalau ikut petua bonda Lyn kalau nak sedap dan bertambah-tambah rasa lemaknya kena letak ikan bilis hitam beberapa ekor.
Letak gitu je...tapi make sure cuci la dulu kan..
Kepala dia tak perlu buang pun boleh saja.

Masak lemak labu kali ni Lyn campur kacang panjang.
Kebetulan kacang panjang yang Lyn beli minggu lepas masih ada dan dah mula nak layu pun.
So, campur sekali dalam masak lemak labu ni.

Tanpa membuang masa jom kita semak resepi.





Masak Lemak Labu Dengan Kacang Panjang


Jenis Masakan : Masakan Melayu/ Jawa
Saiz Hidangan : 4 ke 5 orang



1/2 biji labu saiz sederhana - kupas kulit dan potong kecil
5 batang kacang panjang - potong pendek (optional)
5 ekor ikan bilis hitam
1/2 kotak kecil santan - Lyn pakai KARA
Anggaran 1/2 liter air
3 batang cili padi merah/hijau *
1/2 biji bawang besar *
2 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
segenggam kecil ikan bilis *
1 inci kunyit hidup*
garam secukup rasa



Kisar/tumbuk halus bahan bertanda *.
Didihkan dalam 1/2 liter air dalam periuk.
Setelah air mendidih, masukkan bahan kisar/tumbuk diikuti dengan labu dan ikan bilis hitam.
Reneh hingga labu lembut dengan api sederhana. (Hati-hati jangan sampai labu terlembik)
Bila labu dah lembut masukkan kacang panjang dan santan.
Perasakan dengan garam dan reneh sebentar.
Sedia dihidang!






#NOTA#

Lyn kalau masak lemak tak pernah tumis dulu bahan rencah.
Rebus gitu je.
Tapi kalau suka boleh tumis sebentar bahan kisar hingga naik bau kemudian baru masukkan air dan labu seperti biasa yea.


0 comments :

Post a Comment