Kari Ikan Siakap Special Ala Mamak

Saturday, 20 July 2019

Kari Ikan Siakap Special Ala Mamak





Assalamualaikum semua..


Dulu masa kecik Lyn tak minat betul dengan kari ikan.
Kalau disuruh pilih antara kari ayam dan kari ikan sudah tentu Lyn akan pilih kari ayam.
Kari ikan ni rasanya lain sikit dari kari ayam atau daging disebabkan rempah ratus yang sedikit berbeza.
Tapi sejak pekena kari ikan mamak dengan roti canai kat Seksyen 13 masa Lyn study dulu, fuhh...sedar tak sedar dua keping roti canai Lyn belasah habis!
Memang makan tak ingat dunia la masa tu..sedap sangat kari ikan ane (mamak) tu!  Kihkih

Kalau nak ikutkan..kari ikan ni ada rempah ratus special tau.
Kalau rajin bolehlah cari kat kedai India yang jual rempah ratus.
Kat Shah Alam ni Lyn belum explore lagi tapi kalau kat Muar tau la Lyn.
Kalau kat Muar ada satu kedai India depan stesyen bas ekspress tu ada jual rempah ratus untuk kari ikan ni.
Memang bertambah sedaplah kari ikan kalau pakai rempah ratus tu.

Tapi takpe...kalau takde jangan sedih sebab resepi kari ikan yang akan Lyn kongsikan ni rasanya pun sedap dah macam makan kari mamak tau.
Makin diperhangat makin sedap.
Kuah kari ikan ni jangan buat cair sangat.
Ikan tu suka hati nak pakai ikan apa cuma jangan pakai ikan tamban dah la..
Nak tau kenapa?
Sebab kalau buat ikan kari pakai ikan tamban bersedia je lah untuk tercekik tulang ikan tamban tu nanti.
Ikan tamban ni sesuai digoreng atau dibuat keropok je sebab tulangnya banyak dan halus.
Hehe..

Lyn pakai ikan siakap untuk masak kari ikan ni.
Ikan siakap ni isinya banyak dan lembut..dan harganya pun taklah semahal ikan merah dan tengiri.
Memang sesuai kalau nak jamu family atau mertua.

Jom kita intai-intai resepi kari ikan siakap special ni dulu.


Kari Ikan Siakap Special Ala Mamak

Kategori masakan : Melayu/ India
Saiz Hidangan : 4 ke 5 orang

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap - potong 6 (bergantung pada saiz)
3 biji terung bulat - belah 6
8 batang bendi
1 biji tomato - belah 4
1 keping asam keping
3/4 kotak kecil santan (Lyn pakai KARA)
Anggaran 1 liter air
garam secukup rasa
Secubit gula pasir
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
1 ulas bawang putih - hiris nipis
2 tangkai daun kari 
1 sudu kecil halba
3 batang cili hijau - belah 2

Bahan kisar:

1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang merah (kalau saiz kecik letak 7 ulas)
3-4 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan pes:

5 sudu besar rempah kari ikan (Lyn pakai jenama Adabi)
3 sudu besar serbuk cili


Cara Penyediaan:

Kisar halus kesemua bahan kisar.
Untuk pes, campurkan serbuk kari dan serbuk cili ke dalam mangkuk dan tambah air sehingga menjadi pes.
Langkah memasak kari ikan siakap ni seperti yang Lyn tunjukkan secara step-by-step dalam gambar seperti di bawah ni:



  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis sebentar bawang besar hiris, halba, bawang putih hiris dan daun kari sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan pes dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
  4. Kalau dah nampak minyak terpisah dari rempah dan rempah di bahagian tepi kuali dah garing maksudnya dah pecah minyak.
  5. Masukkan air secukupnya bersama garam dan secubit gula.
  6. Masukkan bendi, lada hijau dan terung bulat.  Reneh sebentar hingga sayur lembut.
  7. Masukkan ikan siakap dan reneh hingga ikan masak (Tak perlu lama sebab ikan mudah lembut)
  8. Masukkan asam keping.
  9. Masukkan tomato.
  10. Akhir sekali baru masukkan santan.  Reneh sekejap hingga santan sedikit mendidih.


DAN.....

Macam ni la rupenye kari ikan siakap yang dah masak tu...

Kasi besar sikit gambar biar jelas..hehe

Sebelum ni setiap kali memasak kari ikan Lyn akan letak cili kering kisar.
Tapi bila pakai serbuk cili ni rasanya tak sama dan lebih sedap.
Warna kari ikan pun lebih menarik dan merah menyala.
Kalau kita tengok cara Indian masak kari dorang pakai serbuk cili dan garam masala.
Cara masak lebih kurang sama je cuma kengkadang dorang skip santan dan letak coconut powder.
Lepas dah siap masak dorang tabur daun ketumbar kat dalam kari ni.
Lyn ni kalau daun ketumbar memang kurang minat dengan bau dia sebab macam bau semut dah..hehe..
Tu yang tak pernah letak dalam masakan.

Kari ikan siakap ni sebenarnya dah tiga minggu lepas Lyn masak ,masa tu bonda Lyn masih ada lagi kat rumah kami.
Adui..bila tengok kari ikan siakap ni dalam fikiran ni ligat je berfikir nak buat macam-macam untu dipadankan dengan kari ikan ni.
Roti naan la, roti paratha la, roti jala pun jadi..Hihi...
Paling best bab meratah bahagian kepala ikan tu.

So lepas ni tak yah la nak beli kari ikan kat mamak lagi.
Masak je sendiri kat rumah lagi jimat dan sedap..



Selamat Mencuba!

0 comments :

Post a Comment