Nasi Goreng Cina Mudah

Wednesday, 26 June 2019

Nasi Goreng Cina Mudah




Siapa suka makan nasi goreng Cina?
Selalu kita order je kan kat kedai makan tapi kali ni apa kata kalau cuba buat sendiri je di rumah.
Nasi goreng cina ni tak sepedas nasi goreng kampung.
Pedasnya manja-manja je..hihi..
Dan yang paling best ialah cara membuatnya yang sangat mudah dan cepat.
Tak payah nak tumbuk kisar bawang semua.

Seperti kebiasaannya kalau kita makan nasi goreng di kedai makan atau restoran, penyediaan nasi goreng mereka banyak menggunakan bahan perasa seperti sos ikan, sos sotong, sos tiram dan sebagainya.
Lyn olah resepi nasi goreng Cina ni mengikut citarasa kami dan nasi goreng Cina ni langsung tak menggunakan sos.
Hubby Lyn yang Chinese ni pun approved resepi nasi goreng Cina olahan Lyn dan in fact nasi goreng Cina ni menjadi kegemaran hubby Lyn kalau nak dibandingkan dengan nasi goreng kampung.
Lagipun rasa nasi goreng Cina ni tetap sedap walau ianya dah sejuk.
So, sesiapa yang ada nasik lebih tu kalau dah selalu buat nasi goreng kampung boleh la cuba buat nasi goreng Cina yang mudah ni untuk breakfast.

Jujur Lyn cakap Lyn bukanlah peminat nasi goreng Cina.
Lyn kalau order ala Carte kat kedai makan, nasi goreng Padprik atau nasi goreng USA menjadi pilihan utama sebabnya kedua-dua nasi goreng ni berkuah dan berlauk.
Suke sangat makan nasi banjir sebab tu pilih antara dua jenis nasi goreng ni je.
Next time Lyn akan kongsikan resepi nasik goreng favorite Lyn pulak yea.

Buat masa ni cukuplah sekadar nasi goreng Cina dulu...hihi



Nasi Goreng Cina Mudah

Jenis Masakan : Masakan Cina
Jumlah Hidangan : 4 orang

4 cawan nasi putih
1 keping dada ayam - hiris kecil
1/2 cawan mix vege
4 ulas bawang putih - ketuk dan cincang halus
2 batang cili merah - hiris nipis
3 batang cili padi - ketuk
1 sudu teh serbuk lada sulah
5 sudu besar kicap cair
1/2 kiub ayam
garam secukup rasa
2 biji telur
minyak untuk menumis

Bahan sampingan :

bawang goreng
hirisan daun sup dan daun bawang


Gemburkan nasi dengan meramas lembut supaya nasi tak berketul.  Ketepikan.

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga warna keperangan.

Masukkan ayam, cili padi ketuk dan kiub ayam dan tumis sehingga ayam masak.

Kemudian kuak bahan tumis ke sisi kuali dan pecahkan dua biji telur.

Biarkan telur masak dan hancur-hancurkan telur menggunakan sudip.

Masukkan nasi, mix vege, serbuk lada sulah, kicap cair, dan hirisan cili merah.

Gaul rata dan akhir sekali perasakan dengan garam.



Sedia dinikmati!

Macam mana?
Senang je kan nak buat nasi goreng Cina yang sedap ni.
Yang penting bawang putih kene tumis sehingga garing.
Garing tau bukan hangus!
Kena pandai kawal api supaya bawang putih tak hangus.
Kalau takde mix vege boleh ganti dengan lobak merah dan kacang panjang.
Kalau nak letak udang, fish balls dan fish cake pun boleh asal sedap je.  Hihi..



Akhir kata...

Selamat Mencuba!

0 comments :

Post a Comment