Mee Goreng Ayam Mudah
Assalamualaikum...
Bila Ramadhan semakin dekat untuk meninggalkan kita tahun ni, begitu jugaklah kesnya dengan si tukang masak kat sini untuk menyiapkan juadah berbuka puasa.
Lebih-lebih lagi bila dah dekat-dekat nak raya ni dalam kepala dah tersusun list-list biskut last minute dan kek yang nak dibuat untuk raya nanti.
Sebab tu la masak apa yang ada dan ringkas je.
Asalkan sedap dan boleh telan.
Mee goreng ayam ni juadah berbuka kami tiga hari lepas sebenarnya.
Tapi la ni baru nak update dalam blog.
Sejak bulan puasa ni jarang sangat dapat siapkan entry lepas Tarawih.
Balik je, minum-minum sikit pastu terus je mata ni ajak tidur. Huhu...
Mee goreng ni kalau versi bonda Lyn mee gorengnya diletak udang kering dan instead of guna cili kering kisar, bonda lebih suka pakai cili padi.
Al-maklum saje, cili padi ni memang sinonim sangat dengan orang Jawa.
memang susah nak berpisah lagi. Kihkih..
Begitu jugaklah ceritanya dengan sambal tumis cili padi.
Pun sama...
Asal balik kampung tak pernah takde sambal tumis cili padi kat dapur.
"Itu lah pembuka selera," kata bonda.
Tambahnya, semenjak usia semakin senja ni tekak dah tak bape nak lalu dengan ayam, daging dan ikan.
Lebih suka makan nasik putih berlaukkan sambal dan sayur je dah cukup dah.
Jadik, kite anak dan menantu ni la yang makan daging, ikan dan ayam tu.
Okey, dah habis cerita pasal tu. Nak sambung cerita mee goreng pulak.
Mee goreng versi bonda Lyn tu sedap jugak.
Cuma bila dah duduk sendiri ni dah jarang sangat buat mee goreng letak udang kering.
Kalau buat bihun goreng je baru Lyn letak udang kering.
Mee goreng versi Lyn ni lebih suka menggunakan ayam, udang dan sotong sebagai rencah.
Kalau ade semua bahan ni memang bertambah-tambah sedaplah kejadian mee goreng ni.
Kalah mee goreng mamak tu 😆😆.
Tapi kali ni mee goreng ni takde seafoods, cuma letak ayam, fish cake dan fish balls je.
Kat rumah Lyn fish cake dan fish balls wajib ada.
Senang kalau nak buat rencah dan bahan sampingan dalam sayur ke, sup ke, mee ke dan sebagainya.
Banyak kegunaannya tu.
Jom kita intai resepi mee goreng ayam yang sangat mudah ni.
Mee Goreng Ayam Mudah
Kategori masakan : Ala Carte
Saiz Hidangan : 3 ke 4 orang
500 gram mee kuning (1 peket kecil)
1 keping dada ayam/ 2 ketul ayam - potong kecil
2 batang fish cake - hiris nipis
1 peket fish balls - belah dua
3 biji cili padi - ketuk
2 biji telur
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap manis
sedikit air
2 genggam taugeh - buang ekor
Seikat kecil daun kucai - potong panjang seperti batang mancis
8 sudu besar cili kering kisar
1/2 biji bawang besar } kisar
4 ulas bawang merah } kisar
3 ulas bawang putih } kisar
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih - ketuk
Panaskan minyak. Masukkan seulas bawang putih ketuk dan tumis hingga keperangan.
Kemudian masukkan cili kering kisar diikuti dengan bahan kisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan sedikit air, sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan ayam. Reneh hingga ayam lembut.
Bila ayam dah lembut, kuak sedikit bahan tumis ke tepi kuali dan pecahkan dua biji telur.
Biarkan telur mengeras sedikit kemudian kacau perlahan hingga telur masak.
Masukkan fish balls, fish cakes, cili padi ketuk dan mee kuning. Kacau rata.
Masukkan daun kucai dan taugeh dan perasakan dengan garam.
Siap!
#NOTA#
Selain memasukkan ayam yang dah dipotong kecil, boleh jugak kalau nak goreng tepung dulu ayam tu kemudian potong kecil dan masukkan dalam mee goreng. Ala-ala mee goreng kat kedai mamak.
Kalau ada minyak bijan dan sos ikan boleh letak sedikit ke dalam mee goreng. Lyn tak letak sebab memang jarang pakai sos ikan dan minyak bijan di rumah.
Kalau ada sayur-sayuran seperti sawi, kobis, tomato dan lobak merah boleh jugak masukkan ke dalam mee goreng.
Kalau ada kicap pekat ABC tu, boleh letak dua sudu besar dan kurangkan penggunaan kicap manis sebab kicap pekat ABC dah manis rasanya.
Sekian...
Selamat Mencuba!
0 comments :
Post a Comment