Biskut Udang Kering

Sunday, 2 June 2019

Biskut Udang Kering




Assalamualaikum...

BISKUT UDANG KERING??

Pernah dengar atau makan tak biskut udang kering ni?
Mesti ragu-ragu je kan bila first time nak merasa biskut udang kering ni.
Soalan pertama yang dah terbayang kat kepala mesti :
"SEDAP KE??"

Takpe, Lyn paham sesangat.  Hehe..
Sebab masa mula-mula Lyn rasa biskut udang kering ni pun Lyn pun tunjukkan reaksi yang sama.
Selalunya kalau biskut raya orang buat biskut yang manis je kan.
Macam biskut coklat chips, Almond london, sarang semut, semperit, dahlia, coklat, tart nenas dan sebagainya.
Pendek kata...semua yang manis belaka.  Betul tak?
Jarang sangat makan biskut savory atau berperisa macam udang kering ni.


So, hari ni Lyn akan kongsikan resepi biskut udang kering yang istimewa dan unik ni.
Confirm kat mana-mana pun susah nak jumpa biskut rare ni tau.
Hehe...
Jangan tak percaya, biskut udang kering Lyn ni tiap-tiap tahun mendapat tempahan tau dari customer setia Lyn.
Customer Lyn ni diabetic, so dia tak nak makan biskut yang manis-manis.
Biskut udang kering ni sesuai sangat sebab less sugar selain rasanya yang sedap.
Doh biskut udang kering ni antara bahan utamanya ialah susu tepung, jadi untuk bahagian doh memang rasanya milky dan lemak-lemak susu ala-ala biskut Mama Carries gitu.
Sementara untuk topping atasnya ialah udang kering yang ditumbuk atau kisar.
Tempel je banyak-banyak kat atas biskut tu dah siap!
Senang je...



Resepi biskut ni dulu bonda Lyn belajar buat dengan kengkawan dia sewaktu bonda masih bujang-bujang lagi.
Memang evergreen betul biskut ni.
Lyn pernah terjumpa resepi biskut udang kering ni kat Google tapi cara pembuatannya lain sedikit.
Udang kering dicampur ke dalam doh bersama cili kering dan beberapa spices lain.
Lyn tak minat sangat biskut udang kering versi ni.

So lepas ni kalau nak menjamu mak ayah, mertua, atuk dan nenek yang dah tak lalu dengan biskut-biskut yang common dan manis, boleh la cuba sediakan biskut udang kering ni.

Jom kita tengok resepinya.

Biskut Udang Kering

Kategori : Biskut raya
Jumlah Biskut : Anggaran 100 keping

180 gram mentega
50 gram gula halus
secubit garam halus
1 sudu teh emplex } ayak
1 biji kuning telur
65 gram susu tepung } ayak
100 gram tepung jagung } ayak
160 gram tepung gandum } ayak
1 sudu teh baking powder } ayak

Hiasan:

Putih telur
Udang kering secukupnya - rendam 10 minit dan tumbuk halus

Ayak bahan-bahan kering dan ketepikan.
Pukul mentega bersama gula halus dan garam halus hingga kembang dan berkrim.
Masukkan kuning telur dan pukul adunan sebentar.
Masukkan bahan-bahan kering sedikit demi sedikit sambil menggaul menggunakan senduk/spatula.
Uli sehingga doh tak melekat di tangan.
Bungkus doh dengan cling wrap atau plastik kedap udara dan rehatkan sebentar doh dalam peti sejuk selama 30 minit.
Oles dulang pembakar dengan mentega atau alas dengan baking paper.
Keluarkan doh dari peti sejuk dan canai doh setebal 3/4 cm dan terap menggunakan acuan yang disukai.
Glis permukaan biskut dengan putih telur dan letak udang kering tumbuk di atasnya.
Tekan-tekan sedikit supaya udang kering melekat sepenuhnya pada biskut.
Bakar pada suhu 180℃ selama 20 minit atau sehingga masak dan sedikit garing.
Sejukkan dan simpan dan bekas kedap udara.


#NOTA#

Empex WAJIB letak dalam adunan biskut udang kering untuk merangupkan biskut memandangkan adunan biskut udang kering ni sikit je gula.

Warna biskut ni bergantung kepada warna udang kering yang digunakan.  Kalau pakai udang kering yang warna pekat sikit tu maka cantik lah warna biskut udang kering ni tapi kalau pakai udang kering yang warna pucat je maka pucat jugaklah warna biskut udang kering tu.

Udang kering kena rendam dulu sekejap bagi hilangkan rasa masin pada udang kering tu sebab kita tak nak biskut kita terlalu masin pulak nanti.


Selamat Mencuba!

0 comments :

Post a Comment