Kari Telur Istimewa Mudah
Assalamualaikum...
Bila tiba je bulan Ramadhan ni, stok rempah kari mesti kena ada sebab time puasa je mula lah datang mood extra rajin nak menguli dan menggentel tepung membuat karipap la, donat la, samosa la dan jugak mee kari untuk juadah berbuka puasa. Kami di rumah agak jarang berbuka puasa makan nasi campur. Kengkadang je. Biasanya mesti masak mee goreng ke, laksa ke atau pun soto dan bihun sup. Jenis menu ala Carte gitu.
Kari telur ni Lyn masak tiga hari lepas sebenarnya, untuk dipadankan dengan nasi minyak. Sebelum ni, resepi kari telur yang pernah Lyn kongsikan ianya sedikit berbeza dengan resepi kari telur yang akan Lyn kongsikan kejap lagi. Boleh rujuk resepi kari telur Lyn versi lagi satu di sini : kari telur 1.
Bahan asas sama je cuma Lyn tambah lengkuas dan serai saja. Sama seperti tips yang pernah Lyn kongsikan sebelum ni, kalau nak kari telur anda lebih lemak dan sedap boleh tambah sedikit ikan bilis tumbuk atau pun kiub pati ikan bilis kalau nak mudah. Kuah kari tu jangan terlalu cair, agak-agak je kepekatannya. Kalau rasa terlebih air kecilkan api dan reneh kuah kari tu lama sikit kemudian baru masukkan santan. Telur rebus yang dah dikelar kalau direneh lama dalam kuah kari akan jadi lebih sedap dan berperisa.
Untuk mendapatkan telur rebus yang mudah dikupas kulitnya dan licin, sebelum merebus telur, pastikan telur berada pada suhu bilik dulu. Kalau simpan telur kat fridge make sure keluarkan telur awal-awal. Lepas tu baru didihkan air dalam periuk dan masukkan telur satu per satu dengan menggunakan senduk. Hati-hati jangan sampai telur terhempas atau terhentak di dasar periuk. Sukatan air untuk merebus telur perlu banyak dan menutupi seluruh permukaan telur tu. Rebus telur dengan api sederhana selama 10 minit atau secukupnya bergantung kepada kuantiti telur yang direbus. Kemudian, setelah masak, pindahkan telur rebus ke dalam mangkuk berisi air biasa dan biarkan telur rebus terendam seketika.
Lyn masak lebih kari telur ni untuk buat menu sahur keesokan harinya. Biasanya kalau Lyn masak untuk sahur, paling kurang mesti kena ada satu menu berasaskan protein. Contohnya, kari telur ni la. Kalau bagi yang takde masa dan nak cepat, telur goreng curah kicap pun boleh dah..hehe..Sayur-sayuran jangan lupa, waktu berpuasa ni kalau boleh untuk elak kurang nutrisi pemakanan waktu sahur perlulah seimbang supaya badan lebih bertenaga dan tak mudah letih. Kalau agak-agak tak berapa rajin nak masak sayur, boleh banyakkan makan ulam-ulaman seperti salad, timun, tomato dan kacang botor. Bila dah makan ulam ni kenalah ada sambal kan. So, stok sambal lebih sikit simpan je dalam fridge tu.
Hidangan kari telur ni bukan saja sesuai dijadikan lauk untuk santapan bersama nasi, ianya pun sangat sesuai untuk dimakan bersama roti, lempeng, roti canai dan sebagainya sama seperti kari daging atau kari ayam jugak. Even kari kentang kosong je pun dah sedap, cuma kena lah letak kiub pati ikan bilis atau kiub pati ayam bila memasak. Baiklah, jom kita tengok resepi kari telur istimewa Ramadhan ni.
Kari Telur Istimewa Mudah
Bahan-bahan:
4 biji telur (rebus, kupas kulit dan kelar di bahagian permukaannya)
2 biji kentang (potong kecil)
1 biji tomato (belah 4)
1/2 biji lobak merah (potong wedges)
1 keping asam keping
1/2 kotak kecil santan (Lyn pakai santan KARA)
1/2 kiub pati ikan bilis
1 liter air
garam
gula
Bahan tumis:
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 batang serai *
sedikit kulit kayu manis
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 sudu besar serbuk kari daging (campur dengan sedikit air jadikan pes)
3 sudu besar cili kisar
1 batang daun kari
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
minyak untuk menumis
Langkah Penyediaan:
Kisar halus bahan bertanda *.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang besar hiris, daun kari, cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sebentar hingga bawang besar layu. Kemudian masukkan cili kisar diikuti dengan bahan kisar. Tumis hingga agak garing.
Masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air, kentang, telur rebus, lobak merah, kiub pati ikan bilis. Masukkan sedikit garam dan gula. Reneh hingga kentang dan lobak lembut dan kuah agak pekat.
Akhir sekali, masukkan santan, asam keping dan tomato. Reneh sebentar hingga kuah mendidih.
Sedia dihidang. Boleh tabur bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang dan hirisan lada merah kalau suka.
Seperti yang Lyn bagitau tadi, kari telur ni Lyn padankan dengan nasi minyak yang ringkas dan amat mudah disediakan. Untuk resepi nasi minyak boleh rujuk di sini ya : nasi minyak simple
0 comments :
Post a Comment