Biskut Peanut Butter Crunch Dengan Filling Nutella & Peanut Butter

Thursday 30 May 2019

Biskut Peanut Butter Crunch Dengan Filling Nutella & Peanut Butter



Assalamualaikum...

Diam tak diam tinggal 5 hari je lagi kita akan menyambut hari raya. Yeay! (Alamak malu pulak nak bersorak macam budak kecik) Hihi..
Malam tadi baru siap menghabiskan tempahan biskut last minute sebelum raya. 
Lepas ni tinggal siapkan tempahan lepas raya punya pulak.
Lyn ni mula-mula kata malas nak buat biskut raya banyak-banyak. 
Tapi bila dah mula mengadun adunan biskut tu, mula lah otak tu termelencong nak buat biskut itu dan ini pulak.
Kalau berulang kali ulang - alik ke bakery store untuk top up barang buat biskut memang dah biasa sangat dah. 
Ye la, bila fikir balik time raya ni la baru terasa nak mengunyah biskut raya kan?
Lyn pulak setiap tahun dua kali la, satu raya ni dan satu lagi CNY.
Waktu CNY pun banyak jugak buat biskut cuma tak semeriah biskut waktu raya.
Kalau CNY, biskut biasa Lyn buat ialah tart nenas gulung dan tart yang open faced, biskut kacang dan jugak peanut butter crunch ni.



Biskut peanut butter crunch ni biskut olahan Lyn sendiri sebenarnya.
Adunannya lebih kurang sama je dengan biskut peanut butter cuma Lyn tambah filling nutella dan mentega kacang.
Biskut peanut butter crunch ciptaan Lyn ni bite sized je supaya senang nak makan. 
Adunannya tak menggunakan telur, so amat sesuai untuk orang yang tak makan atau tak boleh makan telur.


Tahun ni tahun pertama Lyn jual biskut ni kepada customers sewaktu CNY bulan Febuari lepas.
Saje buat untuk suka-suka sambil cuba olah sana sini resepi biskut ni.
Dulu-dulu masa Lyn kecik, Lyn dan bonda selalu je agak-agak sendiri bahan-bahan untuk membuat biskut ni.
Masa tu kami biasanya pakai sukatan ounces.

Basic dia macam ni:

Untuk setiap 4 ounces mentega memerlukan 3 ounces gula, sebiji kuning telur dan lebih kurang 8 ounces tepung. Untuk tepung pulak boleh adjust sukatan untuk tepung jagung dan gandum.  Kalau ada tepung kastard jadikan 2 ounces tepung kastard, 3 ounces tepung jagung dan selebihnya tepung gandum.

Lepas tu kalau nak campur susu manis kurangkan bahagian gula.  Contohnya dari 3 ounces letak 2 ounces je.  Satu ounce lagi ialah susu manis.

Tapi ratio kene ubah sikit kalau buat biskut yang ada serbuk koko atau baking soda sebab kedua-dua bahan ni mengurangkan rasa manis gula.  Kalau buat biskut yang guna dua bahan ni ratio gula kepada mentega kena lebih tinggi yea.  Contohnya untuk 4 ounces mentega kena letak 5 atau 6 ounces gula.

So, macam tu la kami bereksperimen di dapur dalam membuat biskut raya ni.
Nanti Lyn akan kongsikan tips membuat adunan biskut ni dalam entry yang lain yea.  InsyaAllah...



Baiklah, habis cerita bab tu dan sekarang Lyn nak sambung cerita untuk biskut peanut butter crunch ni.  Kalau ada budak-budak cubalah buat biskut ni gerenti dorang suka.  Tambahan pulak ada nutella kat dalam biskut tu confirm satu balang laju je habis nanti!  Hihi..

Resepi biskut ni Lyn bagi dalam sukatan cawan yea.  Mudah la bagi sesiapa yang takde penimbang kat rumah tu okey.

Jom semak resepi biskut peanut butter crunch ni.

Biskut Peanut Butter Crunch Dengan Nutella dan Peanut Butter Filling

Kategori : Biskut Raya
Jumlah Biskut : Anggaran 90 keping

1 cawan mentega
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan peanut butter (creamy)
1 sudu teh esen vanilla

Bahan diayak:

1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Filling:

Nutella
Peanut butter

Pukul mentega, peanut butter dan dan gula perang hingga kembang dan berkrim.
Masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
Akhir sekali masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat di tangan.
Simpan doh dalam plastik kedap udara atau balut dengan cling wrap dan rehatkan doh dalam peti sejuk selama 30 minit.
Oles dulang pembakar dengan mentega / alas dengan baking paper.
Buat bulat-bulat kecil dan tekan menggunakan belakang garfu untuk membuat pattern atas biskut.
Bakar pada suhu 180℃ selama 15 ke 17 minit sehingga biskut bertukar warna sedikit perang.
Sejukkan dan paipkan filling nutella atau peanut butter dan katupkan dengan biskut lagi satu. (Macam buat sandwich)
Simpan dalam bekas kedap udara.

Baru lepas keluar dari oven
#TIPS#

Bila masukkan tepung pastikan masukkan sedikit demi sedikit sambil terus menguli supaya adunan tak terkeras.

Seeloknya biar adunan masih lembik sikit sewaktu menguli sebab masa kita rehatkan doh dalam peti sejuk doh akan mengembang dan tepung akan menyerap cecair dalam doh.  Kadang-kadang sebelum rehatkan doh kita rasa doh kita macam lembik tapi lepas dah keluarkan doh dah okey je, just nice.

Bila dah rehatkan doh dan masih jugak lembik sikit, tambah lagi tepung gandum sikit demi sedikit tau.

Okey, itu je..



SALAM RAMADHAN & SELAMAT MENCUBA!

0 comments :

Post a Comment