Nasi Ayam Panggang a.k.a Grilled Chicken Rice
Assalamualaikum...
Hari ni agak rajin nak buat macam -macam kat dapur. Walaupun hari ni hubby shift petang, tapi pagi-pagi buta lepas solat Subuh terus je jalankan projek memasak. Bermula dengan breakfast diikuti dengan menu untuk lunch dan lunch box hubby.
Nasi ayam ni dulu Lyn memang selalu sangat masak. Kalau kat kampung, time raya kalau ada sanak saudara yang datang mesti je hidang nasi ayam. Sampai diorang cakap dah boleh bukak kedai nasi ayam dah ni. Hehe...dan nasi ayam ni jugak la yang menjadi hidangan pertama yang Lyn sediakan untuk keluarga mertua Lyn masa dorang datang merisik dulu..Weee...so nasi ayam ni memang banyak nostalgia lama.
Okay, apa yang membuatkan nasi ayam ni special? Actually nak kata special sangat tu tidak lah. Cuma ni la resepi nasi ayam ciptaan Lyn sendiri setelah beberapa kali cuba mengolahnya. Lyn ni jenis yang sejak dari kecik sampai lah sekarang memang peminat tegar nasi ayam. Masa The Chicken Rice Shop pertama kali bukak sangat teruja nak merasa nasi ayam dorang. Tapi malangnya pada pendapat Lyn rasanya tak konsistent la. Cuma nasi dia je so far maintain. Kalau sup dia Lyn kurang suka. Lain branch lain pulak rasanya. Harganya pun boleh tahan jugak.. Hehe...berpeluh jugak tu kalau nak buat family treat kat sana. Hehe..
Kalau kita tengok sekarang ni di gerai-gerai yang menjual nasi ayam, pelanggan diberi banyak option untuk memilih beberapa jenis pilihan masakan ayam. (Eh, betul ke bahasa ni??) Maksudnya, pelanggan bebas boleh pilih nak roasted chicken ke, steamed chicken ke, honey lemon chicken ke, fried chicken ke dan macam-macam lagi. Style memasak nasi nya pun tak sama, ada Hainanese style atau ada yang masak menggunakan margerin atau mentega, Tapi nasi ayam yang Lyn masak ni tak pakai margerin ataupun mentega, Lyn pakai minyak jagung je. So, takdelah rasa muak mentega.
Untuk bahagian ayamnya, Lyn olah mengikut gaya masakan tersendiri jugak. Jadi rasa nasi ayam ni tak sama dengan nasi ayam yang dijual di kedai tu.. baru lah home made kan? 😝😝😝 Nama nasi ayam ni Lyn namakan sebagai nasi ayam panggang atau grilled chicken rice, bukanlah sebab nasi tu Lyn panggang tapi bahagian ayamnya yang Lyn panggang sebenarnya. Sebelum ni kalau Lyn buat nasi ayam ni Lyn akan goreng ayam ni. Tapi yang ni Lyn nak buat versi sihat sikit yang kurang minyak, jadi Lyn panggang la...lain kali Lyn akan kongsikan pulak resepi steamed chicken rice ya. Kali ni nasi ayam Lyn dibuat menggunakan boneless chicken je sebenarnya sebab bahagian ayam yang boneless je yang masih tinggal difreezer. Apa-apa lah labu...asalkan ayam. Hehe..
Jom kite semak resepinya.
Nasi Ayam Panggang a.k.a Grilled Chicken Rice
Untuk pes halia:
halia tua sebesar 7 cm/lebih kurang sepanjang tapak tangan (tumbuk halus)
3 ulas bawang putih (ketuk)
3/4 cawan minyak jagung
Cara membuat:
Panaskan minyak jagung sebentar. Masukkan bawang putih ketuk dan goreng hingga warna keperangan kemudian masukkan halia tumbuk dan goreng hingga agak garing.
Pes halia ni kite akan campur dalam nasi, perapan ayam, sup dan sambal cili nanti.
Untuk stok ayam:
4 ketul ayam bahagian dada
2 liter air
sedikit garam
1 1/2 kiub ayam
Cara membuat:
Rebus air bersama ayam dan garam hingga mendidih dan ayam bertukar warna putih.
Jangan lama sangat takut nanti ayam menjadi kering.
Tutup api dan keluarkan ayam.
Untuk perapan ayam:
4 ketul ayam bahagian dada yang dah direbus untuk buat stok
10 sudu besar kicap pekat manis
4 sudu besar kicap cair
4 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
2 sudu besar pes halia (ambil sekali minyaknya)
sedikit garam
Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan di atas dalam mangkuk dan gaulkan ayam dengan bahan perapan.
Perap ayam sekurang-kurangnya 30 minit.
Gunakan kuali non-stick, letak sedikit saja minyak dan panggang ayam hingga masak.
Lebihan perapan ayam disimpan untuk dijadikan kuah kicap.
Untuk nasi:
2 cawan beras
2 helai daun pandan (simpul)
1 sudu teh garam
3 cawan stok ayam
2 sudu besar pes halia (ambil sekali minyaknya)
Cara membuat:
Basuh bersih beras.
Masukkan kesemua bahan, gaul rata dan masak nasi macam biasa menggunakan rice cooker. Kacau sekali -sekala.
Bila dah masak, gaul sebentar bagi pes halia rata.
Untuk sambal cili:
7 biji cili besar merah
asam jawa sebesar syiling 20 sen (campur dengan air)
stok ayam
gula
garam
Cara membuat:
Blender halus cili besar merah bersama stok ayam dan air asam jawa.
Masak sebentar dalam periuk. Tambah gula dan garam secukup rasa.
Untuk sup:
Lebihan stok ayam (kalau nak lebih tambah lagi air dan kiub ayam)
1 sudu kecil rempah sup
1 sup bunjut
sedikit garam
sedikit lada hitam tumbuk
1 sudu kecil pes halia
Cara membuat:
Gunakan periuk sama yang diguna untuk membuat stok ayam. Campur kesemua bahan dan reneh hingga mendidih.
Bahan sampingan:
hirisan daun bawang
bawang goreng
hirisan timun
hirisan tomato
hirisan salad
taugeh atau sawi Jepun (celur sebentar) - optional
#NOTA#
Macam banyak je step nak masak nasi ayam ni kan? Hehe...sebenarnya nasi ayam ni salah satu menu masakan yang ringkas je. Yang penting kene pandai organize kerja. Mula-mula sediakan stok ayam dan pes halia dulu. Dah siap stok dan pes dah boleh la mula masak nasi dan buat ayam perap. Akhir sekali baru siapkan sambal cili dan sup dan jugak bahan-bahan sampingan.
Dah nampak tak perbezaan resepi Lyn? Yang jelas ialah penyediaan ayam perap. Kalau di gerai nasi ayam mereka goreng seekor ayam terus. Jadi ayam tak terasa rempahnya. Kalau kita potong kecil bahagian ayam akan lebih terasa bahan perap tu. Kalau suka, boleh jugak guna ayam seekor dan dibelah 4 saja. Kemudian lepas goreng atau panggang baru potong kecil-kecil..
Seeloknya pes halia tu buat lebih, kalau ada lebih boleh buat hidangan sampingan waktu menghidang, macam kat The Chicken Rice Shop tu. tapi kalau nak buat bahan sampingan tambahkan sedikit garam.
Kalau rajin nak hidangkan nasi ayam dengan sawi Jepun atau taugeh, celur sebentar (kalau nak lagi sedap celur dalam stok ayam kejap), lepas tu letak dalam pinggan, curahkan sikit kicap cair dan tabur bawang goreng dan daun bawang.
Kalau nak rasa nasi ayam yang sedap macam Hainanese style, gunakan beras wangi. Sukatan air tu mengikut jenis beras yang digunakan.
Sambal cili tu kalau nak pakai limau kasturi pun boleh, tak semestinya asam jawa. Lyn pakai asam jawa sebab stok limau kasturi takde.
Kicap perapan ayam haruslah disimpan untuk dicurah atas ayam waktu menghidang. Kalau nak pekat lagi boleh tambah lagi kicap pekat manis.
Untuk banyak ni boleh hidangkan untuk 5 orang makan.
0 comments :
Post a Comment