Good foods are those with simplicity, full of varieties and sprinkled with love.

Post Page Advertisement [Top]


Kadang-kadang cabaran blogger ni ialah bila nak update entry baru je ada je urusan lain yang perlu diselesaikan dulu. Lepas tu bila dah tak ngadap laptop lupa pulak ada lagi entry-entry yang masih belum dipublishedEntry apam nasi ni sebenarnya entry untuk tiga hari lepas, hari ni baru berkesempatan nak edit dan publish.

APAM.  

Juadah ringan yang tak pernah lapuk dek zaman.  Cuma mengalami pemodenan dan olahan je.

Sebut je pasal apam, mesti dalam fikiran dah terbayang apam eno atau apam mekar yang gebu dan berwarna-warni tu.  Padahal resepi apam ni ada pelbagai rupa dan jenisnya.  Ada apam pisang, apam gula hangus, apam beras, apam ais krim, apam putri ayu dan yang moden sikit tu apam polkadot.  Kebanyakan resepi apam ni kesemuanya hampir sama je, cuma kalau apam pisang kenalah letak pisang sementara apam ais krim dan apam polkadot biasanya ada menggunakan telur.

Tak terfikir pun nak membuat apam nasi gula merah ni.  Bila nak mencuci periuk nasi masih ada saki baki nasi untuk dinner malam tadi, ada lah dapat dalam secawan.  Terus je terfikir nak buat apam.  Kebetulan stok gula merah dan yis kering pun Lyn ada kat rumah.  Kelapa parut yang dibeli berminggu-minggu yang lepas pun masih elok lagi.  Kalau nak tau macam mana cara nak mengekalkan kesegaran kelapa parut yang kite beli di pasaraya tanpa cepat rosak ni ialah dengan menyimpannya di dalam FREEZER.. memang tahan kelapa parut tu.  Lepas tu bila nak buat hidangan sampingan dengan kuih muih seperti kuih apam ni, kukus je sekejap dengan sedikit garam.



Banyak kali dah Lyn cuba membuat apam ni.  Kalau dulu Lyn rajin buat apam beras.  Pakai nasi jugak tapi untuk tepung Lyn pakai tepung beras.  Lepas tu bubuh gula putih biasa dan letak pewarna dan kukus dalam acuan kuih lompang yang comel-comel tu.  Bila mood rajin nak membuat apam beras datang, buat banyak-banyak lepas tu frozenkan.  Senang, pagi-pagi nak buat sarapan tinggal kukus balik je.

Next time kalau rasa dah jemu nak buat nasik goreng je setiap kali nak menghabiskan nasi sejuk atau nasi yang dah semalaman boleh la cuba buat apam ni.  Kalau takde gula merah ganti je dengan gula Melaka atau gula putih biasa.  Tak payah makan dengan kepala parut pun actually dah sangat-sangat sedap tau.


Hari ni mister hubby terpaksa on duty lagi so bekalkan jugak apam nasi ni untuk beliau bawa ke pejabat untuk snek ringan.  Hehe...senyum je tengok pagi-pagi kite dah sibuk mengukus apam kat dapur.  Kalau dah rancang nak buat apam nasi untuk buat sarapan pagi keesokan harinya bolehlah prepare sebelah malam tu.  Esok pagi dah boleh makan terus ya.


Apam Nasi Gula Merah Mudah

Untuk sirap gula merah:

1/3 cawan gula merah
1 helai daun pandan (simpul)
1 1/2 cawan air

Campurkan ketiga-tiga bahan dan rebus sebentar dalam periuk hingga gula larut.
Tapis dan sejukkan sebentar.

1 cawan nasi
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar yis
1 sudu besar gula pasir (optional)

Kisar halus nasi bersama sirap gula merah. 
Campurkan kesemua bahan dalam 1 mangkuk dan kacau rata menggunakan whisk.
Tutup mangkuk dengan cling wrap dan rehatkan adunan hingga timbul buih-buih besar - lebih kurang 40 minit.
Panaskan pengukus.  Oles loyang bulat atau segi empat saiz sedang (Lyn pakai 8 inch) dengan sedikit minyak dan tuang adunan apam ke dalam loyang.
Kukus dengan suhu tinggi selama 30 minit atau sehingga masak.  Kalau nak tau dah masak atau belum test dengan lidi pencucuk.  Kalau tak melekat lagi maknanya dah masak.  Jangan lupa untuk balut tutup pengukus dengan kain untuk elak wap air tertitik atas apam.
Bila apam dah masak, angkat keluar loyang dari pengukus dan lap perlahan titisan air atas permukaan apam menggunakan kitchen tissue kalau ada.
Sejukkan apam baru dipotong.  Hidang dengan kelapa parut kukus campur sedikit garam.


#TIPS#

Apam nasi ni kalau nak tahan lama simpan dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara.  Kalau masukkan dalam freezer boleh tahan berbulan-bulan.  Kalau nak hidang, kukus semula dan apam ni akan lembut balik seperti apam yang baru dibuat.

Apam akan bantat dan tak gebu kalau adunan terlalu cair.  Kalau nak tau cair sangat atau tak adunan apam tu, kalau buih-buih masih belum timbul walaupun adunan dah direhatkan lebih dari 15 minit, boleh jadi adunan terlampau lembik.  Boleh tambah tepung sedikit demi sedikit hingga adunan agak pekat.  Selain dari tu, pastikan yis yang digunakan masih berfungsi dengan baik.  Kalau nak tau yis masih berfungsi atau tak, campurkan yis dengan sedikti air suam dan gula.  Biarkan selama beberapa minit hingga buih-buih timbul.  Lepas tu, baru campurkan ke dalam adunan apam nasi.

1 comment:

  1. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib