Ikan Keli Masak Lemak Cili Api Mudah
Assalamualaikum...
Sejak dua menjak ni kerap jugak Lyn masak lauk-pauk berasaskan ikan. Ikan keli ni baru kali kedua Lyn masak sendiri. Family Lyn bukan kaki makan ikan keli so bonda memang tak pernah beli ikan keli kalau pergi pasar. Lyn pulak sebelum ni takut nak masak sendiri ikan keli sebab ramai orang kata kalau ikan keli ni digoreng akan meletup-letup sangat. Tu yang tak berani nak masak sendiri tu.
Sejak bila agaknya Lyn hantu makan ikan keli ni ye? Ya...sejak Lyn belajar di UM dulu. Tiap kali kafe kolej Lyn masak ikan keli masak lemak cili api je pasti Lyn akan beli. Tak pernah missed! Hehe...kalau makan ikan keli tu siap meratah lagi.. Nasib baik kepala ikan keli ni keras, kalau tak dah habis dah Lyn ratah semua sekali. 😆😆😆
Ikan keli masak lemak cili api ni Lyn masak dua hari lepas, sebagai menu makan malam. Kononnya nak masak ikan keli masak lemak cili api ni ala-ala masak lemak cili api Negeri Sembilan, yang tak menggunakan bawang, hanya pakai serai, cili padi, kunyit dan santan je. Kuahnya kena pekat baru sedap. Hasil carian di google ada banyak resepi keli masak lemak cili api ni, kalau ada belimbing buluh ke atau daun pucuk ubi pun boleh letak. Sedap jugak. Jom kita tengok resepi dulu.
Ikan keli masak lemak cili api mudah
Bahan-bahan:
2 ekor ikan keli
serbuk kunyit
2 cm kunyit *
10 biji cili api (kalau suka pedas boleh pakai cili api kaler merah)*
300 ml air
3/4 kotak kecil santan (Lyn pakai KARA)
2 batang serai (ketuk)
1 keping asam keping
garam
gula
1 helai daun kunyit (siat)
Cara Memasak:
- Gaulkan ikan keli yang dah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng dalam minyak yang banyak hingga ikan keli agak garing. Angkat dan toskan.
- Tumbuk halus bahan bertanda * dan tuang dalam kuali atau periuk yang lebar. Masukkan air, serai, daun kunyit dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan santan, asam keping, garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan ikan keli yang siap digoreng dan biarkan mereneh sebentar. Sedia dihidang!
#TIPS#
Lyn lebih suka ikan keli yang digoreng hingga garing sebab nanti bila makan masih rasa kerangupan ikan keli tu walaupun dah terendam dalam kuah masak lemak cili api.
Kalau nak warna kuah kuning keorenan boleh guna kunyit ibu, yang ada bintik-bintik hitam kat permukaan dia tu. Kunyit tu menghasilkan warna kuning yang lebih pekat dan rasanya pun lebih sedap.
Seeloknya kalau nak memasak ikan yang berkuah gunakan kuali atau periuk yang lebar supaya mudah nak menggaul. Setelah masukkan ikan tak perlu nak masak terlalu lama dan kacau ringan je kuah masak lemak tu. Tak perlu di balik-balikkan supaya ikan keli tak hancur.
Selamat mencuba!
0 comments :
Post a Comment