Menu Jawa: Ayam Masak Ungkep Yang Sangat Sedap

Thursday 14 February 2019

Menu Jawa: Ayam Masak Ungkep Yang Sangat Sedap


Assalamualaikum wbt...


Alhamdulillah, hari ni akhirnya berjaya jugak Lyn nak siapkan entry ayam masak ungkep yang tertangguh sejak minggu lepas ni.

Tahun ni kami menyambut Tahun Baru Cina di kampung halaman Lyn di Bukit Gambir, Muar ,Johor bersama bonda dan adik beradik Lyn.  Inilah kali pertama kami menyambut CNY di kampung halaman Lyn setelah hampir 5 tahun usia perkahwinan kami yang masih belum jua diserikan dengan kehadiran cahaya mata.  Selalunya kalau tiba saja musim perayaan Tahun Baru kami akan "makan besar" dengan keluarga mertua.  Cuma tahun ni je agak berbeza...Hehe...takpelah, mana-mana pun sama je.  Di kampung pun tak kurang hebat jugak pesta perayaan kami tau..kira makan besar jugak la 😝😝😝

Kami sampai di rumah bonda tepat waktu makan tengah hari pada first day Tahun Baru.  Jalan agak jam di lebuhraya plus menuju ke selatan.  Mujur lah perjalanan kami pulang ke Johor tak mengambil masa hingga ke 4 jam hari tu.  Siap sempat singgah di R&R Seremban lagi untuk mentapaw gulai patin tempoyak.  Haha..

Ayam masak ungkep ni Lyn masak on the second day of our balik kampung trip. Actually,  Lyn takde plan langsung pun nak masak ayam ungkep ni.  Kebetulan, tengah malam first day tahun baru tu sepupu Lyn yang dah lama tak jumpa singgah untuk bermalam di rumah kami.  Katanya baru balik dari Pahang, so on the way nak balik ke JB tu yang sempat menyinggah di rumah kami. Sepupu Lyn datang bersama 3 orang anaknya yang dah besar-besar sampai Lyn pun tak kenal dah.  Maklum lah, seingat Lyn kali terakhir kami berjumpa pun dalam 15 tahun lepas, Lyn sendiri pun masih berada di bangku sekolah lagi masa tu.  So..nak dijadikan cerita, sepupu Lyn ni pun dah lama bebenor tak merasa air tangan kami ni ha..kebetulan hari tu abang Lyn pun ada bawak balik ayam tua 2 ekor. Hasil kreativiti Lyn dengan my hubby yang menyandang jawatan sebagai assistant chef hari tu maka terciptalah hidangan kebesaran masyarakat Jawa ni...hehehe..

To be honest, ayam masak ungkep yang Lyn buat hari tu sebenarnya tak cukup bahan.  Bahan lain semua ada, cuma halia je yang missing dari dapur ibundaku..puas geledah peti ais, almari bagai tapi bayang halia tetap tak kelihatan.  Kihkih...tapi Lyn tetap jugak teruskan niat nak membuat ayam ungkep ni, apa nak jadik, jadik lah kan..

Tapi tak sangka, walaupun kekurangan halia tadi, ayam ungkep Lyn tetap licin weii...Siap meratah lagi dorang makan tau, termasuklah assistant chef Lyn tu ha..Kahkah...baru tau penangan masakan orang Jawa kan..😆😆😆  Tapi kengkawan kalau buat ayam ungkep ni jangan la tak letak halia tu tau.  Letak la sikit bagi menambah perisa okay.

Resepi Ayam Ungkep Yang Sangat Sedap

Bahan Tumbuk/Kisar:

6 sudu besar ketumbar (rendam dulu)
2 sudu besar jintan manis (rendam dulu)
kunyit sebesar ibu jari
2cm halia
1 biji bawang besar
8 ulas bawang merah
3 ke 4 ulas bawang putih
1 sudu besar lada sulah biji

Bahan lain:

1/3 cawan minyak
garam
gula
air asam jawa
air yang banyak
2 ekor ayam tua (potong 12 atau 16)

Langkah Penyediaan:
  1. Tumbuk / kisar halus kesemua bahan tumbuk.
  2. Bersihkan ayam dan letak dalam kuali yang besar.  Tuangkan bahan tumbuk/kisar berserta air yang banyak.  Reneh ayam dengan api sederhana hingga ayam empuk.  Letakkan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan air asam jawa dan minyak masak bila ayam dah benar-benar empuk.  Perasakan lagi sekali garam dan gulanya.

Dah siap pun ayam ungkep masakan Jawa yang sedap ni.  Makan dengan nasi putih panas-panas je pun dah sedap sangat tau.  Penggunaan ayam kampung, ayam tua atau kami biasa sebut sebagai ayam pencen memang sangat sesuai untuk masakan ungkep ni sebab ayam jenis ni takkan cepat hancur.  Cuma, kena ambil masa lama sikit untuk melembutkannya.  Tapi kalau anda ada pressure cooker takde masalah, cepat je ayam boleh empuk.  Insya Allah, pressure cooker akan masuk dalam waiting list cooking appliances yang akan Lyn beli nanti.  Hehehe...

Selamat mencuba!

0 comments :

Post a Comment