Pau Sambal Gebu dan Lembut Tanpa Telur

Friday 12 October 2018

Pau Sambal Gebu dan Lembut Tanpa Telur


Assalamualaikum wbt...Salam sejahtera!



Dalam banyak-banyak pilihan kuih Melayu, pau sambal antara kuih yang menjadi kegemaran saya. Pantang nampak orang jual pau sambal, mesti saya beli. Keenakan rasa pau sambal ni terletak pada kelembutan doh pau tu sendiri dan juga rasa sambal tumis yang menjadi bahan inti utamanya. Ditambah pula dengan sepotong dua timun yang diselit dalam pau sambal, memang menambah kelengkapan rasanya.

Biasanya kalau mood saya rajin nak buat sambal ikan bilis, saya akan buat lebih untuk membuat pau sambal ni. Lebih-lebih lagi kalau stok timun ada dalam peti ais. Terus laju je nak membuatnya. Hehe..

Adunan doh pau sambal ni sama je dengan adunan nak membuat donat. Itu lah sebabnya kalau anda perasan, makcik-makcik yang meniaga kuih kat tepi-tepi jalan tu, kalau mereka ada menjual donat maka pau sambal pun mesti ada sekali. Betul tak? Jadi lepas ni tak payah pening-pening, guna je resepi yang sama untuk membuat kedua-dua jenis kuih ni hokey.


Untuk resepi pau sambal ni, saya ada sediakan video tutorialnya di channel Youtube saya.
Boleh tonton melalui link di bawah ni yea 👇 (updated on 9/4/2020)




Baiklah, resepi pau sambal yang saya nak kongsikan kali ni memang tak menggunakan telur langsung, tapi jangan risau sebab rasanya memang sangat marvelous dan teksturnya pun sangat lembut. Bagus juga tak guna telur kan, dah boleh jimat telur sebiji! >.<

Jom kita semak resepinya.

Resepi Pau Sambal Lembut dan Gebu

Bahan-bahan yang diperlukan:

Anggaran 1 1/4 cawan air suam (Updated on 4/7/2019)
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar mentega atau marjerin - saya guna Planta
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula 
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3 sudu teh yis


Cara membuatnya:

  1. Satukan air suam, yis dan gula. Biarkan seketika untuk yis mengembang dan berbuih. (Langkah ni hanya nak pastikan yis tu masih berfungsi)
  2. Satukan kesemua bahan kering (tepung gandum, baking powder, garam dan mentega. Gaul rata guna tangan.
  3. Apabila adunan yis dah berbuih, buatkan lubang di tengah adunan tepung tadi dan tuangkan campuran yis, minyak dan susu pekat manis. Gaul dan uli hingga menjadi doh. (Boleh tambah tepung sedikit jika adunan terlembik. Kalau adunan terkeras, boleh tambah air sedikit demi sedikit.
  4. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda, dalam 30 ke 40 minit.
  5. Bila doh dah mengembang, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk mengeluarkan angin.
  6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan bulat-bulatkan.
  7. Susun dalam dulang yang dah ditabur tepung supaya doh tak melekat pada dulang.
  8. Biarkan doh mengembang dalam 10 minit.
  9. Panaskan minyak yang banyak dan goreng pau dengan menggunakan api sederhana hingga pau masak dan bertukar warna keemasan.
  10. Angkat dan toskan.
  11. Sejukkan sebentar dan potong bahagian tengahnya dan isikan sambal tumis dan timun.
Sedia dihidang.

Pau sambal yang baru siap digoreng. Gebu je kan? Hihi

TIPS :

# Supaya pau mengembang cantik dan permukaannya tak kering, spraykan atau renjiskan sedikit air sekali sekala atas permukaan pau sewaktu pau sedang direhatkan.

# Kalau menggunakan bread maker, lebih mudah. Masukkan terus kesemua bahan dan pilih menu DOH dan tunggu hingga bread maker anda selesai menguli.


Untuk adunan banyak ni saya berjaya mendapatkan dalam 15 biji pau sambal bersaiz sederhana.

Apa yang best kalau buat pau sambal sendiri ni kita boleh letak sambal dan timun ikut suka hati! Letak timun dan sambal banyak-banyak barulah sedap. Puas makan..hehehe..

Kalau nak tengok resepi sambal tumis boleh klik kat sini (sambal ikan bilis).








0 comments :

Post a Comment