Pau Kacang Merah Yang Sangat Gebu Tanpa Telur

Thursday, 6 September 2018

Pau Kacang Merah Yang Sangat Gebu Tanpa Telur



Assalamualaikum WBT..
Salam Sejahtera..





Hari ni saya nak kongsikan resepi pau kacang merah yang tersangatlah gebu dan kenyal...Dah beberapa kali cubaan membuat pau saya tak menjadi sebenarnya. Ada yang mampat, ada yang berkedut-kedut permukaannya...ada jugak yang tak kenyal..bila pau nya ditekan tak menganjal balik..Hehehe...

Macam-macam ragam pau saya tu..:)

Banyak kali buat experimen..adjust resepi dan jugak adjust teknik mengukus. Hubby sangat suka makan pau terutama pau home made. Tak suka beli di kedai katanya permukaan pau tu disembur dengan ubat.

Biasanya saya kalau membuat pau ni saya akan buat dalam kuantiti yang agak banyak untuk disimpan dalam freezer. Senang kalau nak makan tinggal kukus balik je..Lebih-lebih lagi kalau nak menyiapkan sarapan pagi sebelum pergi kerja.Memang tak sempatlah kalau pagi tu jugak baru terkial-kial nak menguli bagai kan..>.<



Resepi pau ni asalnya saya ambil dari blog Pn Azlita Masam Manis tapi saya olah sikit ikut citarasa saya.

Resepi Pau Gebu:

500 gm tepung pau
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
3 sudu teh yis
1/4 cawan minyak
lebih kurang 2 cawan air suam


Cara membuat adunan pau:

(Cara pertama : cara manual)

  1. Ayak tepung pau bersama baking powder.
  2. Campurkan bahan-bahan kering (tepung, garam,baking powder).
  3. Campurkan air suam, susu pekat dan gula dan yis. Biarkan sekejap bagi yis kembang (langkah ni untuk pastikan yis berfungsi je). Kemudian campurkan minyak.
  4. Tuangkan bahan basah ke bahan kering sedikit demi sedikit sampai menjadi doh.
  5. Tutup dengan kain basah dan biarkan mengembang lebih kurang 40-50 minit.
  6. Bila doh dah mengembang dua kali ganda, tumbuk-tumbuk doh untuk buangkan angin pada doh.
  7. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil.
  8. Leperkan doh dan isikan dengan inti kacang merah
  9. Tutup doh dengan kemas dan letak atas kertas paper cup atau daun pisang.
  10. Biarkan pau mengembang dalam 10 minit. Jangan lupa untuk sembur atau renjis air atas permukaan pau (jangan siram air pulak)..Ni penting supaya permukaan pau tak kering dan ianya membantu untuk pau naik dengan cantik.
  11. Sementara tu panaskan pengukus, bila air pengukus dah mendidih baru letakkan pau untuk dikukus. Kukus kira-kira 20 minit dengan api sederhana. Pastikan takde air menitik masuk ke atas pau masa dikukus. Balut penutup pengukus dengan kain.
  12. Lepas pau masak, sejukkan pau atas redai dan simpan pau dalam bekas kedap udara/plastik bila dah sejuk.
(Cara kedua :guna bread maker- yang saya selalu guna :))

  1. Campurkan kesemua bahan dalam bread maker dan pilih menu doh. Biarkan mesin menguli sampai berbunyi. Hehehe.
  2. Step lain sama macam di atas.
TIPS menghasilkan pau yang gebu dan licin:
  • Pastikan air betul-betul mendidih bila nak mengukus pau. Bila nak angkat pau yang dah masak, buka penutup dulu baru kecilkan api, bila nak tambah air mengukus , seeloknya tambah air panas. Tapi kalau tambah air sejuk pun boleh, cuma kena tunggu air mendidih baru boleh tutup pengukus tu.
  • Tak perlu mengukus dengan api yang terlalu kuat sebab ini boleh menyebabkan penghasilan wap air yang terlalu banyak dan kemungkinan air nak tertitis atas pau pun tinggi nanti. Akibatnya pau akan berkedut. Cukup sekadar mengukus dengan api sederhana dan panjangkan sikit tempoh kukusan supaya pau betul-betul masak, jadi tak mampat. menganjal je.
  • Jangan biarkan pau terdedah di udara lama sangat. Bila dah sejuk terus masukkan dalam bekas kedap udara. 
Mudah je kan nak hasilkan pau sendiri di rumah. Apa yang saya suka tentang resepi ni ianya tak menggunakan telur. Sesuai bagi yang vegetarian.

Inti kacang merah saya beli yang ready-made saje di Bagus. Tapi kalau rajin boleh la buat sendiri ya.

Dengan adunan doh sebanyak ni saya dapat hasilkan 20 biji pau saiz sederhana.

Tengok, gebu je kan pau tu


Selamat mencuba!



0 comments :

Post a Comment