Menu Jawa : Sambal Goreng Istimewa dengan Hati dan Pedal

Wednesday 19 September 2018

Menu Jawa : Sambal Goreng Istimewa dengan Hati dan Pedal





Enaknya menjamu selera sambal goreng dengan nasi ambeng kan? Itulah menu kebesaran masyarakat Jawa bila ada majlis kenduri dan keramaian. Pasti nasi ambeng menjadi pilihan utama untuk dihidangkan kepada para tetamu yang datang. Tapi yang istimewanya nasi ambeng bukan dihidangkan di dalam pinggan mangkuk, tetapi di dalam dulang yang kemudiannya dibahagi kepada 4 bahagian. Jadi portion setiap bahagian besar. Apakah significantnya? Portion yang besar tu ialah untuk dibungkus dan dibawa pulang untuk dinikmati seisi keluarga. Hehehe...

Aittt! Panjang pulak cerita pasal nasi ambeng yea. Adehh..lupe pulak, entry ni bukan untuk nasi ambeng tapi untuk sambal goreng je. Nasi ambeng tunggu lain hari pulak.

Istimewanya sambal goreng saya kali ni sebab saya masukkan hati dan pedal ayam yang dah lama tertidur dalam freezer. nak buang sayang pulak, takpe lah sekali sekala makan boleh la kan, daripada membazir. Nak goreng sikit sangat malas pulak, jadi sudahnya dicampak aje dalam sambal goreng ni. Habis cerita!

Okay, sambal goreng ni saya masak beserta dengan ayam masak lemak untuk makan malam dan dibuat sahur.  Dulu, ada kawan saya mintak resepi sambal goreng ni, tapi katanya pulak renyah nak membuatnya. Mungkin kepada sesiapa yang belum pernah menyediakannya terasa renyah sebab penyediaan sambal goreng ni agak banyak. Tapi takpe, jangan gelabah dulu, relax je okay...saya akan tunjukkan cara-cara macam mana nak buat sambal goreng jawa ni.

Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan Sambal Goreng Jawa:

Bahan untuk digoreng:

1/2 keping tempeh dalam plastik (potong dadu)
2 keping tahu  (potong dadu)
1 biji kentang (potong dadu)

Goreng kesemua bahan di atas dengan minyak yang banyak hingga agak garing. Ketepikan.

Bahan tumbuk/kisar:

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam kecil ikan bilis
sedikit lada sulah (optional) - saya tak letak

Bahan hiris:

1/2 labu bawang besar
3 ke 4 tangkai cili kering (potong serong dan rendam dalam air panas sekejap)
4 batang kacang panjang (hiris bulat kecil/menyerong)
2 inci lobak merah (hiris seperti batang mancis)
2 kelopak kobis putih (hiris nipis)
2 ketul hati ayam yang dah direbus (hiris kecil) - optional
2 ketul pedal ayam yang dah direbus (hiris kecil) - optional

Bahan rendam:

segenggam suhun
1/2 keping tahu kering (rendam dan potong kecil)

DAN tak lupa kicap manis secukupnya.

Amboi, nampak macam banyak jer kan? Siap bersegmen-segmen pulak. Hehehe...So, macam mana nak buat sambal goreng ni? 

Cuba semak cara-caranya membuatnya kat bawah ni.

  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar hiris bersama lada kering hiris sekejap hingga bawang besar layu. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga agak garing. 
  2. Masukkan sedikit air (sedikit saja jangan banyak, nanti sambal goreng soggy pulak tak sedap), masukkan garam dan kicap secukupnya. Masukkan kentang, tahu, tempeh yang dan digoreng dahulu,lobak merah dan tahu kering. Masak sekejap hingga lobak dan tahu kering lembut.
  3. Kemudian, masukkan kacang panjang,hati, pedal dan kobis. Gaul sebati. Dan akhir sekali masukkan suhun. Gaul sebati dan boleh padamkan api.




Siap!! Tak susah nak membuatnya kan? Cuba dulu baru tahu. Sambal goreng ni sangat sedap walaupun diratah begitu saja.


0 comments :

Post a Comment