Mee Rebus Ohlalala....

Tuesday, 4 September 2018

Mee Rebus Ohlalala....



Assalamualaikum WBT...
Salam Sejahtera semua..




Kali ni saya nak kongsikan resepi mee rebus yang diajar oleh bonda saya. Bonda saya ni memang agak pandai mengolah resepi terutamanya masakan Melayu Johor.  Pendek kata masa bonda saya masih muda, memang puas lah kami anak-anak makan masakan yang sedap-sedap. Hehehe..

Dah lama saya tak membuat mee rebus ni. Kami pernah melalui pengalaman pahit apabila mee rebus yang kami order di sebuah restoran kopitiam rasanya langsung tak sedap! Macam makan mee sos tomato! Eyukks! Terus tertutup selera kami masa tu. Tak berbaloi langsung!

Mee rebus ni saya buat untuk menu makan malam kami hari ni. Tanpa membuang masa, jom kita tengok resepinya.


Bahan-bahan mee rebus:

Bahan kuah:


  • 1 biji bawang besar *
  • 5 biji bawang kecil *
  • 4 biji bawang putih *
  • sedikit halia *
  • 2 sudu besar udang kering (direndam) *
  • 3 sudu besar pes cili kering
  • 3 sudu besar rempah kari daging (campur air sikit jadikan pes)
  • 1 sudu besar tauchu (dilenyek)
  • 500 gm daging (hiris nipis dan rebus hingga empuk)
  • 2 biji keledek oren (direbus dan dilecek)
  • air
  • garam
  • gula
  • minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakan kuahnya:

  1. Kisar halus semua bahan bertanda *.
  2. Panaskan minyak dan tumis cili kering dan bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan rempah kari yang dan dijadikan pes.
  4. Masukkan daging dan stoknya.
  5. Masukkan tauchu dan keledek. Masukkan air secukupnya kalau perlu.
  6. Perasakan garam dan gula.
Nak makan mee rebus mesti kena ada bahan-bahan sampingan kan baru la lengkap. 

Bahan sampingan mee rebus yang saya sediakan ialah:

  • Telur rebus
  • Taugeh (dibuang ekor dan dicelur)
  • Sawi (celur)
  • cili merah dan cili hijau potong
  • limau kasturi
  • bawang goreng
  • daun bawang dan daun sup
  • Tahu goreng (saya tak letak)
  • Kriuk-kriuk udang kering rangup
Cara membuat kriuk-kriuk udang kering rangup:

  •  1 sudu besar udang kering direndam dan ditumbuk halus.
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • lebih kurang 3/4 cawan air
Campurkan kesemua bahan di atas dan goreng dengan cara direnjis-renjis dalam minyak yg panas.



Saya nak kongsikan sedikit tips macam mana nak rebus telur supaya senang dikupas dan telurnya tak melekat kulitnya.

#TIPS rebus telur cantik : 

  1. Pastikan telur berada dalam suhu bilik sebelum direbus.
  2. Masukkan telur hanya bila air dah betul-betul mendidih guna senduk.
  3. Api jangan besar sangat masa merebus. Rebus kira-kira 5-10 minit bergantung pada suhu dan kuantiti telur.
  4. Lepas rebus terus rendam telur dalam air sejuk.
Tengok..licin ke kan telur tu..


Kasi tayang lagi satu gambar..hehehe..


Tersenyum je hubby bile balik kerja bukak tudung saji nampak mee rebus ni..Makan terus tak toleh kiri kanan dah! Hahaha..Sejak-sejak dok campur orang melayu ni dah pandai makan makanan melayu. Sedap-sedap belaka katanya.

Jadi..silalah cuba resepi mee rebus yang mudah ni untuk keluarga tersayang ya. 

Selamat mencuba!


0 comments :

Post a Comment