Tengiri Pais Menu Diet yang Sihat
Assalamualaikum WBT...
Salam sejahtera..
Ni jer gambar yang sempat di "snap" sebab dah kelam kabut. Huhu.. |
Sape pernah makan ikan pais angkat tangan? Hehehehe...mestilah jawapannya "YA" kan..Ape la...Ikan pais ni ada macam-macam versi. Ikutlah kesesuaian dan selera masing-masing.
Kenapa saya kategorikan menu ni sebagai menu diet yang sihat? Mudah je..pertama sebab menu ni menggunakan sumber protein yang baik dan kandungan proteinnya setara dengan kandungan protein yang ada pada telur dan daging. Selain tu, ikan tengiri ni diperkaya dengan asid lemak Omega-3 yang umumnya diketahui sebagai penurun aras kolesterol jahat (LDL) dalam darah dan sekali gus mencegah penyakit cardiovaskular dan coronary seperti sakit jantung. (ref 1)
Selain tu, cara penyediaan menu ni yang tak menggunakan kaedah deep fry atau panggang atas arang menjadikan menu ni sihat dan sesuai untuk pengidap menyakit-penyakit hypercholestrolemia atau sakit jantung.
Menu ni saya sediakan sebagai lauk lunch untuk menjamu keluarga mertua saya 2 minggu lepas yang berkunjung ke rumah baru kami. Memandangkan tahap kesihatan mertua yang tak berapa baik, saya pilih untuk masak ikan pais je untuk mereka.
Baiklah, tanpa membuang masa, saya nak kongsikan resepi ikan pais yang mudah, sihat dan lazat ni.
Bahan- bahannya:
- 6 kelar ikan tengiri
- 3 sudu besar pes cili
- 3 ulas bawang putih *
- 2 cm kunyit hidup *
- 2 batang serai (dimayang halus)*
- sedikit asam jawa
- garam
- gula
- daun pisang secukupnya untuk membungkus
- sedikit minyak untuk melenser
- sehelai daun kunyit (dihiris nipis)
Cara-caranya:
- Tumbuk halus kesemua bahan bertanda *.
- Gaulkan ikan bersama pes cili dan bahan tumbuk tadi. Campurkan asam jawa. Perasakan garam dan gula. Kemudian perapkan sekejap.
- Potong kecil daun pisang agak-agak muat nak membalut ikan, lenserkan dengan minyak supaya isi ikan tak melekat pada daun bila masak nanti.
- Letakkan ikan dan taburkan sedikit daun kunyit. Balut dan kemaskan. Buat sampai habis.
- Kemudian boleh la ikan pais dipanggang sekejap guna non-stick pan sampai daun pisang tukar warna perang dan agak layu.
Ikan pais ni sangat sedap dimakan bersama nasik panas dan sambal belacan.
Selamat mencuba!
0 comments :
Post a Comment