Peria Masak Lemak Pekat Dengan Tahu dan Tempeh

Thursday, 16 August 2018

Peria Masak Lemak Pekat Dengan Tahu dan Tempeh








Salam sejahtera...dah prepare nak masak apa ke untuk makan malam nanti? Tu la kita orang perempuan ni setiap hari kene memerah otak nak pikir menu makanan kan? Lebih-lebih lagi bila tanya kat encik suami nak makan apa, jawabnya senang aje...ape-ape pun boleh...Hmmm..memang tak membantu betol..Heheh..

Belek punya belek dalam peti sejuk terjumpa lak sebijik peria beli minggu lepas masih belum dimasak lagi. Selalu bila kata peria je padanannya mesti dengan telur kan? Tapi kali ni saya terpikir nak masak lain sikit dari selalu. Tu yang timbul idea nak masak peria masak lemak pekat ni. So...apa pagi terus pi carik stok santan kotak, nasib baik masih ada.

Ok, tanpa berlengahkan masa, jom kita semak apa bahan-bahannya.

Bahan-bahan peria masak lomak pekat:

  • peria sebijik (kalau rasa banyak sangat boleh pakai separuh je, separuh lagi simpan untuk masak esok)
  • sekeping tahu yang dah digoreng (potong kiub)
  • 1/2 keping tempeh dalam plastik potong kiub
  • sebatang cili merah potong serong
  • sedikit lobak merah potong nipis
  • 3 ke 4 ekor ikan bilis hitam
  • 1/2 labu bawang merah hiris nipis
  • sedikit air
  • garam
  • sekotak santan KARA (250ml)

Bahan tumbuk:

  • ·         2 ulas bawang kecik
  • ·         1 ulas bawang putih
  • ·         2 biji cili padi 
  • ·         sedikit ikan bilis


Ok..dah semak bahan-bahan boleh tengok cara-caranya pulak.


Cara-cara memasak:



1.    Hiris nipis peria kemudian rendam sekejap dalam air garam nak bagi hilang rasa pahitnya.

2.    Didihkan sedikit air dalam periuk (air jangan banyak sangat ..kita nak buat masak lomak pekat, kalau cair sangat nanti tak sodap plak), sementara boleh tumbuk bahan-bahan tumbuk.

3.    Lepas air dah didih, lebur semua dalam periuk bahan tumbuk tadi, ikan bilis hitam, cili merah hiris, lobak merah, bawang besar hiris,tahu, tempeh dan peria, masak kejap sampai peria agak lembut.

4.    Last skali masukkan santan dan perasakan dengan garam. Siap!!


Masak lemak gini memang sedap kalau pekena dengan nasik panas dan ikan masin/telur masin dan sambal belacan. Ok, selamat mencuba yea..

TIPS: ikan bilis hitam tu berfungsi untuk menambahkan rasa lemak dan menyedapkan lagi masak lemak tu. Ni la petua omak saya turun- temurun.


0 comments :

Post a Comment