Peria Masak Lemak Pekat Dengan Tahu dan Tempeh
Salam sejahtera...dah prepare nak masak apa ke untuk makan malam nanti?
Tu la kita orang perempuan ni setiap hari kene memerah otak nak pikir menu
makanan kan? Lebih-lebih lagi bila tanya kat encik suami nak makan apa,
jawabnya senang aje...ape-ape pun boleh...Hmmm..memang tak membantu
betol..Heheh..
Belek punya belek dalam peti sejuk terjumpa lak sebijik peria beli
minggu lepas masih belum dimasak lagi. Selalu bila kata peria je padanannya
mesti dengan telur kan? Tapi kali ni saya terpikir nak masak lain sikit dari
selalu. Tu yang timbul idea nak masak peria masak lemak pekat ni. So...apa pagi
terus pi carik stok santan kotak, nasib baik masih ada.
Ok, tanpa berlengahkan masa, jom kita semak apa bahan-bahannya.
Bahan-bahan peria masak lomak pekat:
- peria sebijik (kalau rasa banyak sangat boleh pakai separuh je, separuh lagi simpan untuk masak esok)
- sekeping tahu yang dah digoreng (potong kiub)
- 1/2 keping tempeh dalam plastik potong kiub
- sebatang cili merah potong serong
- sedikit lobak merah potong nipis
- 3 ke 4 ekor ikan bilis hitam
- 1/2 labu bawang merah hiris nipis
- sedikit air
- garam
- sekotak santan KARA (250ml)
Bahan tumbuk:
- · 2 ulas bawang kecik
- · 1 ulas bawang putih
- · 2 biji cili padi
- · sedikit ikan bilis
Ok..dah semak bahan-bahan boleh tengok cara-caranya pulak.
Cara-cara memasak:
1. Hiris nipis peria
kemudian rendam sekejap dalam air garam nak bagi hilang rasa pahitnya.
2. Didihkan sedikit
air dalam periuk (air jangan banyak sangat ..kita nak buat masak lomak pekat,
kalau cair sangat nanti tak sodap plak), sementara boleh tumbuk bahan-bahan
tumbuk.
3. Lepas air dah
didih, lebur semua dalam periuk bahan tumbuk tadi, ikan bilis hitam, cili merah
hiris, lobak merah, bawang besar hiris,tahu, tempeh dan peria, masak kejap
sampai peria agak lembut.
4. Last skali masukkan
santan dan perasakan dengan garam. Siap!!
Masak lemak gini memang sedap kalau
pekena dengan nasik panas dan ikan masin/telur masin dan sambal belacan. Ok,
selamat mencuba yea..
TIPS: ikan bilis hitam tu berfungsi untuk menambahkan rasa lemak dan menyedapkan lagi masak lemak tu. Ni la petua omak saya turun- temurun.
0 comments :
Post a Comment