Bubur Candil untuk Minum Petang

Wednesday, 15 August 2018

Bubur Candil untuk Minum Petang




Banyak stok keledek oren saya bawa balik dari kampung minggu lepas.  Buntu rasanya macam mana nak menghabiskan keledek yang sebegitu banyak. Tambahan pula saya bukannya peminat keledek rebus. Jadi saya terpaksalah mengkreatifkan diri untuk mencari juadah yang lazat dengan menggunakan keledek.  Kebetulan pula daun pandan yang ibu bekalkan masih berlambak di rumah dan bahan-bahan lain pun ada.

Bubur candil ni sebenarnya menu untuk minum petang semalam. Tapi baru hari ni saya sempat memuatkan dalam blog. Resepi dan cara membuatnya sangat mudah dan amat digemari oleh encik suami. Tanpa berlengah lagi, jom kita semak resepi dan cara-cara membuatnya.

Resepi bubur candil keledek:

Bahan untuk candilnya:

  • keledek oren, rebus bersama sedikit garam dan kupas kulitnya dan isinya dilenyek
  • tepung pulut secukupnya
  • sedikit air untuk membuat adunan
  • sedikit garam
  • pewarna merah dan hijau
Bahan untuk kuah:

  • seketul gula melaka 
  • sedikit gula merah
  • sedikit garam
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • santan pekat secukupnya (saya pakai santan kotak KARA)
  • air
Cara-cara:


  1. Campurkan keledek oren yang sudah dilenyek dengan tepung pulut. Uli hingga menjadi adunan. Tambah air sedikit demi sedikit jika perlu. Buat bulat2 kecil dan susun dalam dulang yg dah ditabur tepung supaya tak melekat.
  2. Untuk candil warna merah dan hijau, campurkan tepung pulut bersama sedikit garam. Pewarna hijau dan merah dilarutkan dalam air supaya senang nak meratakan warna adunan tu nanti. Tuang sedikit demi sedikit air yang dah dicampur pewarna tadi ke dalam adunan tepung pulut. Jangan campurkan dua warna sekaligus ya, adun dalam dua bekas berasingan untuk candil warna merah dan hijau tu.
  3. Bulat-bulatkan adunan tadi sama seperti candil keledek dan susun dalam dulang yang dah ditabur tepung.
  4. Didihkan air secukupnya dalam periuk (saya prefer periuk non-stick, lebih senang kerja sebab candil tak mudah lekat), masukkan candil dan masak hingga candil timbul di permukaan.
  5. Tapis dan letakkan candil dalam bekas berisi air  lepas tu dah boleh tinggal tepi.
  6. Untuk kuah, didihkan air bersama daun pandan, gula melaka, gula merah dan sedikit garam. Kalau gula merah banyak sampahnya boleh cairkan dulu dalam periuk lain dengan sedikit air, bila dah cair baru ditapis masuk ke dalam periuk kuah tadi. lepas semua dah larut boleh bubuh santan. Dah pun siap!
Mudah saja kan nak buat bubur ni. Bahan-bahannya pun mudah didapati. Selamat mencuba!


0 comments :

Post a Comment