Singgang Serani Ikan Selar
Dah lama jugak dapur Lyn tak berbau hanyir ikan. Hehe...maklum lah, kami agak jarang beli ikan sebenarnya. Kalau beli pun selalunya ikan siakap atau ikan bawal sebab dagingnya banyak jadi senang kalau nak buat lauk bekal hubby ke pejabat. Kalau nak masak ikan jenis kembung atau selar ni, terpaksalah tunggu hari off day dia atau pun sebagai menu makan malam sebab hubby Lyn masih bertatih tatih je kalau nak mengasingkan tulang ikan tu. 😜😜 Dulu sebelum kami berkahwin, hubby jarang makan ikan kembung semua ni. Selalunya keluarga mertua makan ikan besar-besar je. Alahai...kenalah belajar yea makan ikan kecil. Hehe..
Ikan singgang serani ni baru pertama kali Lyn masak. Sebelum ni memang belum pernah dengar menu singgang serani. Selalunya kalau Lyn masak singgang ikan tu Lyn letak cili besar dan cili padi kaler merah, bawang besar, belacan, daun kesum dan asam keping. Jadi rasanya ala-ala laksa penang. Tapi singgang serani ni pulak bahan yang digunakan lebih banyak dan bahan tumbuknya perlu ditumis terebih dahulu.
Dalam hal singgang serani ni, kakak ipar Lyn yang lebih advance. Boleh dikatakan kerap jugak kakak ipar Lyn masak singgang serani ni di rumah bonda Lyn di kampung. Rasanya memang sedap dengan aroma serai yang wangi. Hari ni Lyn masih belum berapa sihat lagi, rasa badan ni seram sejuk macam nak demam. Tapi check body temperature ok je..tak tahu la kenapa..tu yang tiba-tiba teringin nak makan singgang serani ni. Terus je google resepinya.
Resepi yang akan Lyn kongsikan ni Lyn adapt dari Myresepi. Bahan-bahan yang Lyn gunakan sama je cuma sukatan bahan berbeza dan lengkuas pun Lyn tak letak sebab takde stok. Kepada sesiapa yang belum pernah merasa keenakan singgang serani ikan ni boleh lah mencuba resepi ni ya. Dalam resepi ni Lyn guna ikan selar yang Lyn beli minggu lepas. Asyik keluar masuk freezer je ikan ni sampai dah naik lecur dah. Hehe..
Resepi Singgang Serani Ikan Selar
Bahan-bahan:
3 ekor ikan selar (belah dua)
6 biji cili padi *
4 ulas bawang merah kecil *
2 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1 cm kunyit hidup *
1/2 liter air
1 keping asam keping
2 batang serai (kalau besar pakai 1 je) - ketuk
garam
gula
1/4 kiub ikan bilis
minyak untuk menumis
Cara Penyediaan:
- Tumbuk halus kesemua bahan bertanda *.
- Panaskan minyak dalam wok, tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan agak garing.
- Masukkan air, kiub ikan bilis, gula, serai dan asam keping. Biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih, masukkan ikan. Kacau perlahan supaya ikan tak hancur dan perasakan dengan garam.
#NOTA#
Kalau nak memasak ikan, sebaiknya gunakan kuali atau periuk yang lebar dan rendah supaya senang nak mengacau dan ikan pun takkan hancur.
Bila dah masukkan ikan, masak sebentar saja cukuplah sekadar ikan tu masak ya. Jangan masak lama sangat macam masak ayam dan daging.
Selamat mencuba!
0 comments :
Post a Comment