Menu Lunch Box 6: Tempe Ikan Bilis Sambal dan Sayur Kobis KerintingTumis

Saturday, 13 October 2018

Menu Lunch Box 6: Tempe Ikan Bilis Sambal dan Sayur Kobis KerintingTumis




Sejak dua menjak ni kerap pula hubby bekerja pagi. Bermakna semakin awal la saya perlu prepare lunch box. Macam biasa, perancangan awal mesti kena ada. Kalau tak haru biru pula bila bangun pagi blank otak ni tak tau nak masak apa. Silap haribulan, bercinta pula dengan peti sejuk tu nanti sebab asyik termenung je depan peti sejuk sambil pikir apa menu yang patut dimasak. Hehe..

Konsep menu lunch box saya kalau boleh kena lengkap, ada protein, ada sayur, ada carbs dan lemak sikit. Dan yang paling penting, takde lauk yang terlalu berkuah dan senang nak dimakan. Tu la sebabnya kenapa saya jarang bawakkan lauk berasaskan ikan, terutama ikan yang perlu ambil masa untuk makan sebab kena asingkan tulang, macam ikan kembung ke, ikan selar ke, dan ikan lain yang seumpama dengannya. Hubby kata, ikan macam tu hanya syok kalau makan kat rumah, boleh ambik masa, tak yah rushing. So, kalau nak buat menu berasaskan ikan kene pilih ikan yang senang dimakan dan tak banyak tulang.

Jadi, menu lunch box hubby hari ni sangat simple, dan hanya memerlukan cost yang bajet. Tempe ikan bilis sambal atau sira pedas dan kobis kerinting tumis. Untuk sayur kobis kerinting ni, saya campurkan sedikit lobak merah, jagung muda, capsicum dan tauhu goreng. Tumis macam biasa, letak bawang merah, bawang putih, ikan bilis/udang atau kiub ikan bilis pun boleh juga dan cili.

Untuk tempe ikan bilis sira pedas pula, resepinya boleh rujuk di (link) ni ya.

Letakkan portion sayur banyak-banyak :)

Kalau nak jimat masa, goreng siap-siap tempe, ikan bilis dan kacang tanah tu lepas tu simpan dalam bekas kedap udara supaya tak masuk angin. Esok pagi cuma tinggal sediakan je bahan tumisnya. Atau pun, paling senang, masak terus tempe ikan bilis sira tu pada malam hari, lepas tu simpan dalam peti ais, esok pagi microwave kan je kejap. Jimat masa!

Apa yang penting keiklasan untuk menyediakan bekalan untuk hubby kita. Pada saya, bila masak, masukkan keikhlasan dan kasih sayang dalam makanan yang dimasak tu, barulah makanan tu sedap. Dan jangan lupa selawat dan bismillah sekali. Hehehe..

0 comments :

Post a Comment